Meglepő posztot kapott Navracsics Tibor

Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni Navracsics Tibort Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke - derül ki a brüsszeli testület által szerdán délben közzétett közleményből.
Vágólapra másolva!

A francia Pierre Moscovici lett a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt várományosa, aki a vámügyeket is felügyeli majd, a brit Jonathan Hill a pénzügyi szolgáltatásokért, a német Günther Öttinger a digitális gazdaságért felel majd biztosi tisztségében Juncker javaslata szerint. A EB-nek hét alelnöke lesz, akik az Európai Unió kiemelt területeit irányítják majd.

Nem erről volt szó

Navracsics Tibor kapcsán korábban három szakterület is felmerült. Maga a jelölt nevezte meg a bővítési biztosi posztot, mint amelyikkel szívesen foglalkozna. Később a vámügyek, illetve a kereskedelmi terület kapcsán került szóba a magyar politikus.

A magyar biztos az Európai Bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett ő fog felelni a Munkavédelmi- és Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért.

A posztokat nem a tagállamok kapják

A biztosokat a kormányok jelölték, a testület jövőbeni munkaszervezését ismertetve Juncker megjegyezte, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy biztosokká válnak, ezek a politikusok nem az országaikat képviselik. A posztokat nem a tagállamok kapják - tette egyértelművé Jean-Claude Juncker.

Személyre szabott feladat Navracsicsnak

Valószínűsíthető, hogy hosszas egyeztetést követően, személyre szabott megbízást ajánlott Jean-Claude Juncker Navracsics Tibornak - mondta az Origónak Hegedűs István, a Magyarországi Európai Társaság vezetője. Szerinte Navracsics Tibor egyetemi oktatói személyiségéhez illik az oktatási, kulturális és ifjúsági tárca, ami ugyan a kisebb súlyú portfóliókhoz tartozik, de nem lebecsülendő. Junckernek valószínűleg sokat kellett „sakkkoznia", hogy a volt miniszterelnök, női, liberális, konzervatív jelöltek között megfelelő tárcát jelöljön ki, és ebben a versenyben egy izolált Magyarországot képviselő Navracsicsnak nem adhatott komolyabb tárcát.

Navracsics Tibornak az EU érdekeit kell képviselni a bizottságban, nem pedig a magyar nemzeti érdeket. Az EU inkább a tudásalapú társadalom mellett foglal állást, ami a magyar munkaalapú társadalom felfogással ütközhet. Nehéz lehet majd Navracsics helyzete, amikor az európai koncepciókat kellene számon kérnie a magyar egyetemi autonómiát megkérdőjelező kormányintézkedéseken, miközben a magyar felsőoktatás fejlesztése, finanszírozásának nagysága szintén ellentmond az uniós trendeknek - mondta Hegedűs István.

Hazai reagálások

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az új Európai Bizottságban Navracsics Tibor a leggyengébb posztot kapja - közölte Gréczy Zsolt szóvivő.

Navracsics Tibor stratégiailag fontos feladatot kapott - közölte Schiffer András, az LMP társelnöke.

A szabadságharc első "eredménye" Navracsics gyenge pozícióra való jelölése - közölte Jávor Benedek, az Együtt-PM EP-képviselője.

A Jobbik szerint Navracsics Tibor biztosi jelölése jól mutatja a magyar diplomácia súlyát, lobbierejét, illetve ezek hiányát.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli Navracsics Tibor jelölését. Úgy fogalmaznak: a feladat kiemelkedő fontosságú, hiszen meghatározó az európai fiatalok, és így Európa jövője szempontjából.

Juncker levele

Jean-Claude Juncker levélben tudatta hivatalosan Navracsics Tiborral, hogy milyen feladatot szán neki a bizottságban. Mint írja: új feladatai ellátásához az Európai Bizottságnak reformra van szüksége. "A reform változást jelent. Azt akarom, hogy mindannyian bizonyítsuk, hogy nyitottak vagyunk a változásra, és elfogadjuk azt" - áll a levélben.

Navracsics jelölése a jövőről szól

A Jean-Claude Juncker által javasolt biztosi portfólió a jövőről szól, ezért a kormány kiemelkedő sikernek tekinti Navracsics Tibor jelölését erre a feladatra - foglalt állást a kormány.

A kormány szerint Európa egyik legsúlyosabb problémája a fiatalok magas munkanélkülisége és az oktatás hatékonysága, ezért Európa jövője múlik azon, hogy képes-e a fiataloknak munkát és versenyképes tudást biztosítani, miközben megőrzi kulturális értékeit. "Navracsics Tibor közéleti tapasztalatának, munkabírásának és európai elkötelezettségének köszönhetően megfelelő politikus arra, hogy sikerrel birkózzon meg az Európa jövőjét nagyban meghatározó feladatokkal" - írta még a közleményben Kurucz Éva kormányszóvivő.

Három alelnök Navracsics felett

A levél második felében Juncker tudatja Navracsiccsal, hogy oktatásügyi, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosként a növekedésért, foglalkoztatásért és versenyképességért, továbbá az euróért és társadalmi párbeszédért, illetve a digitális egységes piacért felelős alelnökök, Jyrki Katainen, Valdis Dombrovskis és Andrus Ansip koordinálják majd azt a területet, amelyet ő irányít.

Cikkünk folyamatosan frissül.