Barack Obama felfegyverezné a szíriai ellenzéket

ukrajna konfliktus oroszország
US President Barack Obama holds a press conference in the Brady Press Briefing Room at the White House in Washington, DC, August 28, 2014. Obama said Thursday it was plain for the world to see that Russian forces were fighting in Ukraine. Obama said in a press briefing he planned to host Ukrainian President Petro Poroshenko at the White House in September to discuss the escalating crisis. AFP PHOTO / Mandel NGAN
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kongresszusi felhatalmazást kért a mérsékelt szíriai ellenzék felfegyverzéséhez, hogy az harcolhasson az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet ellen. 
Vágólapra másolva!

Obama kérése ellentmondásos

A kérés a CNN szerint Obama keddi mondataihoz képest ez ellentmondásnak tűnik. Kijelentette ugyanis, megvan a jogköre ahhoz, hogy kivitelezze az Iszlám Állam elleni terveit Irakban és Szíriában, nincs szüksége ehhez a kongresszus jóváhagyására.

A CNN kormányzati és kongresszusi forrásokra hivatkozva most azt jelentette, az amerikai elnök már elküldte kérését a törvényhozásnak, röviddel azután, hogy kedd éjszaka a kongresszus vezetőivel tárgyalt az ügyben. Ha a kongresszus megadja a felhatalmazást, akkor az feljogosítja majd az amerikai kormányt arra, hogy más országoktól is pénzeket fogadjon el erre a célra.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/Mandel Ngan

Többségi támogatást kaphat Obama

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője a kérés támogatására szólította fel a kongresszust. „Számomra egyértelmű, hogy ki kell képeznünk és fel kell szerelnünk szíriai lázadókat és más csoportokat a Közel-Keleten, amelyeknek segítségre van szükségük” - mondta Reid.

Barack Obama a tervek szerint szerdán este fő műsoridőben (közép-európai idő szerint hajnali háromkor) jelenti be, hogy az Egyesült Államok milyen átfogó stratégiával akarja meggyengíteni és végső soron megsemmisíteni a Szíria és Irak jelentős területeit az ellenőrzése alatt tartó Iszlám Államot.