Még a levegőben megsemmisült a maláj gép

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Az előzetes holland vizsgálatok szerint nem magától szakadt darabokra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj gép. A végleges eredményekre azonban még várni kell.
Vágólapra másolva!

Több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata júliusban Kelet-Ukrajna fölött. Semmi sem utal arra, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna – állapította meg a katasztrófáról készített előzetes jelentésében a Holland Biztonsági Testület (DSB).

Az MH17-es maradványai Kelet-Ukrajnában Forrás: RIA Novosti/Andrey Stenin


A gép feketedobozán tárolt beszélgetéseket elemezve kiderült: a Boeing 777-200-as pilótái nem említettek technikai hibát, a gép pedig egészen addig az előírásoknak megfelelő útvonalon haladt, amíg az ukrán légi irányítás (július 17-én, közép-európai idő szerint) 15 óra 20 perckor elvesztette vele az összeköttetést.

Az MH17-es maradványai Kelet-Ukrajnában Forrás: AFP/Bulent Kilic

A repülő földön megtalál roncsait megvizsgálva a DSB arra a következtetésre jutott, hogy a gép a levegőben szakadt darabokra. A testület szerint az MH17-est Amszterdamban tapasztalt csapat vizsgálta meg a felszállás előtt, és semmilyen hibát nem észleltek rajta.

Oroszpárti fegyveres a becsapódás helyszínén Forrás: RIA Novosti/Andrey Stenin


A jelentés arra is kitér, hogy bár a roncsot a szakértők még nem tudták tüzetesen elemezni, a rendelkezésre álló fényképek tanúsága szerint a darabokat több helyen lyukak tarkítják, a károsodás pedig egybevág azzal, amilyet több, kívülről érkező nagy energiájú tárgy okoz. A DSB ugyanakkor világossá teszi, hogy a vizsgálat még tart, a katasztrófa pontos okainak feltárása további kutatómunkát igényel. A testület célja, hogy 2015 júliusáig elkészüljenek a végleges vizsgálattal.