Kiszivárgott az új Európai Bizottság összetétele

Vágólapra másolva!
Szerdán délben hivatalosan is nyilvánosságra hozzák az új biztosok által betöltendő tisztségeket.
Vágólapra másolva!

A Reuters brit hírügynökség által megszerzett és kedden este nyilvánosságra hozott nem hivatalos lista szerint az új Európai Bizottságban a két legfontosabb tisztséget Németország (kereskedelem) és Belgium (versenypolitika) kapja, Navracsics Tibor jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter a vámügyek biztosa lesz. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi: a lista még változhat.

A Reuters szerint Nagy-Britannia képviselője felel az energiapolitikáért, Franciaországé pedig a gazdasági ügyekért és monetáris politikáért az új Európai Bizottságban. Egyébként a lista alapján úgy tűnik, hogy Juncker betartotta ígéretét, s a testületbe jelölt nők valóban fontosabb portfóliókat kaptak: a regionális politika például a román Corina Cretunak juthat, az igazságügy a svéd Cecilia Malmströmnek, a belső piac pedig a lengyel Elzbieta Bienkowskának.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szerdán délben hivatalosan is nyilvánosságra hozza az új biztosok által betöltendő tisztségeket a következő öt esztendőben.
Az új biztosokat még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.