Meteorit csapódott a nicaraguai fővárosba

Nicaragua, meteorit, címlapi 2:1
Handout picture released by the Nicaraguan presidency press office showing a Nicaraguan soldier checking the site where an alleged meteorite struck on September 7, 2014 in Managua. A mysterious explosion that rocked Nicaragua's crowded capital Managua, creating a large crater, appears to have been caused by a small meteorite, officials said. Amazingly, in a sprawling city of 1.2 million people, the impact near the international airport did not cause any known injuries, but it did leave a crater measuring 12 meters (39 feet) across. AFP PHOTO / PRESIDENCIA - EL 19 DIGITAL - GERMAN MIRANDA RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PRESIDENCIA - EL 19 DIGITAL - GERMAN MIRANDA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Meteorit csapódott be a nicaraguai főváros, Managua területén, hatalmas robajjal, és mély krátert hagyva maga után –közölték vasárnap a közép-amerikai ország hatóságai.
Vágólapra másolva!

A közelben élők százai menekültek ki házaikból, attól tartva, hogy földrengés van. Az eseményben azonban, amely az 1,2 milliós nagyváros nemzetközi reptere közelében, egy erdős területen történt vasárnapra virradó éjjel, csodával határos módon senki sem sérült meg.

A meteorit maradványait keresik a kráterben. Forrás: AFP/German Miranda

Wilfredo Strauss, a helyi földrengésfigyelő intézet egyik szakértőjének szavai szerint az égitest 12 méter átmérőjű, és mintegy 5 és fél méter mély krátert vájt a földbe. A mintegy 50 fokos szögben becsapódó meteorit érkezését a tanúk szerint semmilyen fényjelenség nem kísérte, az általa keltett két kisebb földrengést azonban regisztrálták a földrengésfigyelő intézet műszerei is.

A hatóságok szerint egyelőre nem világos, hogy a meteorit teljesen elégett, vagy az általa ütött kráter mélyén fekszik. A kormány amerikai geológusok segítségét kéri a tudományos jelenség felméréséhez.
A közelben lakók először valamilyen robbanásra gyanakodtak. Az ütközés ereje folyadékot, homokot és port vert fel a levegőbe, s nyomában égett szag terjengett.