Iszlám Állam: nagy bejelentésre készül Obama

Barack Obama focivébé
Vágólapra másolva!
Szerdán várhatóan bemutatja az Iszlám Állam elleni stratégiáját Barack Obama, de az elnök terveiben nem szerepel amerikai katonák szárazföldi bevetése. Időközbe katonai koalíció is alakul a szélsőséges iszlamista szervezet ellen, amelyhez eddig többek között Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Kanada is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szerdán mutatja be az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni stratégiáját – számolt be vasárnap az NBC News televíziós csatorna. Az elnök kijelentette, hogy előreláthatólag nem tervezi amerikai katonák szárazföldi bevetését, és nem áll szándékában „az iraki háborúhoz hasonló” katonai akciót indítani. Obama mindenesetre a tévécsatornának adott, vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban közölte, hogy „a következő szakasz támadás formáját ölti majd”, és a Fehér Ház akciótervét szerdán fogja bemutatni.

A terrorszervezet korábban elfoglalt számos észak-iraki és szíriai területet, valamint kihirdette, hogy az általa ellenőrzött térségekben „kalifátust” alapít. A dzsihadisták kegyetlenül bánnak a lakosokkal, és üldöznek mindenkit, aki nem az iszlám általuk vallott tanai szerint él.

Pesmerga néven ismert iraki kurd harcosok ágyúval tüzelnek az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezettel vívott harc közben az észak-iraki Tuz Hutmatuban 2014. augusztus 31-én. Forrás: MTI/EPA/Jm Lopez

Zajlanak a légicsapások

Az Egyesült Államok augusztus 8. óta légicsapásokat hajt végre az IÁ hadállásai ellen Észak-Irakban, vasárnap óta pedig újabb frontot nyitott a szélsőségesek ellen. Az amerikai hadsereg közölte, hogy céljai közé tartozik a nyugati Anbár tartományban fekvő Hadísza duzzasztógát dzsihadistákkal szembeni védelme is.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken a walesi Newportban zajló NATO-csúcstalálkozó helyszínén közölte, az Egyesült Államok nemzetközi összefogás kialakításán dolgozik annak érdekében, hogy visszaszorítsák Irakban a muszlim szélsőségeseket. Az alakuló alkalmi katonai koalícióban a dolgok eddigi állása szerint az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Ausztrália, Törökország, Olaszország, Lengyelország és Dánia venne részt. A szövetség céljai közé tartozik, hogy katonai támogatást nyújtsanak, megakadályozzák a külföldi harcosok beszivárgását Irakba, és enyhítsék a területen kialakult humanitárius válságot.

Figyelmeztetés Teheránból

Az Egyesült Államok eddig „nem vette túl komolyan” a dzsihadisták elleni harcot, akik jelentős területeket foglaltak el Irakban és Szíriában – jelentette ki vasárnap Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az állami televízióban vasárnap sugárzott interjújában. Szavait a Mehr hírügynökség is idézte.

Azt hangoztatta, hogy Washington „különböző módokon segítette az IÁ-t (Iraki és Levantei Iszlám Állam, később csak Iszlám Állam) Szíriában”. Mint mondta, „a dzsihadisták az egyik nap Szíriát fenyegették, a másik nap már Irakot, s ez a fenyegetés más országokat is elérhet. Ezt a fenyegetést még nem értették meg komolyan, és még nem határozták el magukat komoly fellépésre” az amerikaiak a dzsihadistákkal szemben.

Iraki önkéntesek gyakorlatoznak Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Rengeteg halott Rakkában

Egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban ítélte el Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Iszlám Állam folytatja a kivégzéseket: sajtóértesülések szerint ezúttal egy augusztus elején foglyul ejtett libanoni katonát fejeztek le.

Legalább 53 emberrel, jórészt civilekkel végzett a szíriai légierő a szélsőséges szunnita Iszlám Állam egyik fellegváraként ismert Rakkában az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint.

Az OSDH szerint a légierő egy pékséget, egy bírósági épületet és egy kiképzőtábort támadott. A szervezet úgy tudja, hogy a támadásnak 31 civil áldozata van, közülük nyolc nő és három gyerek.