Gyorsan véget érhet az ukrajnai tűzszünet

Vágólapra másolva!
Félő, hogy hamarosan összeomlik a pénteken elfogadott ukrajnai tűzszünet. Bár szombaton nagyrészt hallgattak a fegyverek, éjszaka már lőtték Mariupolt, majd Donyeckben is robbanások hallatszottak.
Vágólapra másolva!

Az oroszbarát szeparatisták már a tűzszüneti megállapodás előtt előrenyomultak a donyecki repülőtér és Mariupol kikötőváros felé, szombaton azonban az ukrán elnök és Oroszország szerint is nagyrészt fegyvernyugvás volt.

Egy szemtanú azonban arról számolt be, hogy a lázadók tüzérsége támadott és meg is semmisített egy fontos ellenőrzőposztot a Mariupol felé vezető úton.

Éjszaka csökkent a harcok hevessége, de vasárnap reggel már a donyecki repülőtér közeléből is robbanások hallatszottak – számolt be a BBC.

Egy ukrán szakértő a szakadárokat vádolja

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott vasárnap reggel, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

Szerinte szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait.

Akik tagadnak

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” miniszterelnök-helyettese ugyanakkor azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a tűzszüneti megállapodáshoz.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki „népköztársaság” vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet. Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.