Ezúttal egy libanoni katonát fejezett le az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban ítélte el Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Iszlám Állam folytatja a kivégzéseket: sajtóértesülések szerint ezúttal egy augusztus elején foglyul ejtett libanoni katonát fejeztek le.
Vágólapra másolva!

A síita katona állítólag megpróbált megszökni, emiatt fejezték le – jelentette a libanoni MTV. Az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken az Iszlám Állam maszkot viselő harcosai végrehajtják a kivégzést. A videón látható a katona holtteste is.

A terrorista szervezet augusztus elején kilenc libanoni katonát ejtett foglyul, amikor a határon összecsapott a libanoni hadsereg egységeivel, és a kivégzésükkel fenyegetőzött arra az esetre, ha a nem engedik szabadon bebörtönzött társaikat.

Elítélte az ENSZ BT Steven Sotloff lefejezését

A szombaton ismertetett dokumentumban a 15 tagú testület iszonyatos és gyáva cselekedetnek nevezte a 31 éves túsz kivégzését, amiről a dzsihádisták kedden tettek közzé videót az interneten. Két héttel azelőtt az Iszlám Állam egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről osztott meg felvételt a világhálón.

A BT hangsúlyozta, hogy az Iszlám Államot „le kell győzni, és alapjaiban kell felszámolni a szervezet által hirdetett intoleranciát, erőszakot és gyűlöletet”. A nemzetközi közösséget nem félemlítették meg a szervezet barbár tettei, sőt még inkább megerősítették abban, hogy a kormányoknak és az intézményeknek közös erőfeszítéseket kell tenniük a dzsihádisták ellen.

Steven Sotloff volt a második kivégzett amerikai újságíró Forrás: AFP/Ho

Folytatják a légicsapásokat

Az amerikai légierő pénteken és szombaton ismét támadásokat intézet az Iszlám Állam állásai ellen Észak-Irakban. Augusztus 8. óta 133 támadást hajtottak végre Irakban a szélsőséges szunnita szervezet ellen.

A NATO walesi csúcsértekezletén tíz ország központi koalíciót létrehozását jelentette be a szervezet elleni küzdelem jegyében. Irak szombaton üdvözölte a kezdeményezést, amelynek az Egyesült Államok mellett többek között tagja Németország, Franciaország és Törökország is.

Rengeteg halott Rakkában

Legalább 53 emberrel, jórészt civilekkel végzett a szíriai légierő a szélsőséges szunnita Iszlám Állam egyik fellegváraként ismert Rakkában az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint.

Az OSDH szerint a légierő egy pékséget, egy bírósági épületet és egy kiképzőtábort támadott. A szervezet úgy tudja, hogy a támadásnak 31 civil áldozata van, közülük nyolc nő és három gyerek.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy a hadsereg egységei fegyver- és lőszerraktárakat semmisítettek meg Rakkában.

Rakka a szomszédos Deir ez-Zór tartománnyal együtt majdnem teljesen a dzsihádisták ellenőrzése alatt áll. Az IÁ emellett Irak északi és nyugati részén is jelentős területeket tart ellenőrzése alatt, ahol nemrég „kalifátust” kiáltott ki.