Az orosz tévében mutogatják az elrabolt észt elhárítót

Vágólapra másolva!
Észtország nem szeretett volna politikai okokat látni az oroszok által elragadott kémelhárító-tisztje elrablása mögött. Moszkva azonban nem így gondolja. Szerintük orosz területen kémkedett az észtek szerint az észt oldalról elrabolt, csempészek után szaglászó tiszt.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, súlyos diplomáciai bonyodalom lesz annak az észt elhárítótisztnek az ügyéből, akit pénteken raboltak el orosz fegyveresek az orosz-észt határon. A férfit az észt hatóságok szerint a határ észt oldaláról hurcolták el. Ezt több szemtanú vallomása, illetve a határon lévő homoksávban látható lábnyomok is megerősítik, de az is bizonyítja, hogy a támadók zavarták a rádióadást, és füstgránátokkal rejtették el magukat. Ráadásul az észtek szerint az incidens után közvetlenül még el is ismerték a helyi orosz hatóságok, hogy a támadás orosz oldalról érkezett.

Észtország eleinte igyekezett kisebbíteni az ügy jelentőségét, mondván, hogy az amúgy csempészek utáni nyomozásokban részt vevő Eston Kohver elrablása feltehetően csak valamelyik helyi, a csempészüzletben érdekelt orosz parancsnok magánjellegű akciója volt. Pedig a tiszt elrablása felettébb provokatív módon, alig két nappal azután történt, hogy Barack Obama amerikai elnök ellátogatott Észtországba. Obama a NATO támogatásáról igyekezett biztosítani szövetségeseit az ukrajnai események fényében.

A Kapo – az észt titkosszolgálat – feje azt igyekezett hangsúlyozni, hogy feltehetően nem politikai szándék áll az incidens mögött.

– írta Twitterén Toomas Hendrik Ilves észt elnök.

Úgy tűnik, nem tévedett.

Az észt tiszt ugyanis pont a KGB-utód FSZB-nél (a Szövetségi Biztonsági Szolgálat) kötött ki, Moszkvában. És az oroszok úgy tűnik, nem akarják csendben megoldani a dolgot. Vasárnap televíziós kamerák előtt parádéztak vele, és az FSZB már azt állítja, a férfit orosz földön fogták el.

„A behatolótól egy Taurus típusú kézifegyvert, 5000 euró készpénzt, titkos hangfelvételek készítésére alkalmas különleges felszerelést, és olyan dokumentumokat foglaltunk le, amelyek arra utaltak, hogy

– közölték.

Arról csak találgatások vannak, hogy mibe keveredhetett Eston Kohver. Van, aki szerint olyan csempészszervezettel akadt össze, amelynek nagyon jó kapcsolatai vannak Moszkvával. Mások úgy vélik, elrablásának ideje

. Ezt Eerik-Niiles Kross, volt észt kémfőnök, nemzetbiztonsági tanácsadó mondta a Guardian brit lapnak.

Az biztos, hogy Észt- és Oroszország nem először keveredik kémügybe. Az észtek Ilves elnök szerint négy orosz kémet is lefüleltek az elmúlt öt évben, 2008-ban pedig kiderült, hogy az észt védelmi tárca korábbi biztonsági főnöke, Herman Simm is az oroszoknak dolgozott. Őt ezért 2009-ben börtönre ítélték.