Az ukrán milicisták sem jobbak a lázadóknál

Ukrán válság - Harcok, oroszok, ukrajna, mariupol
Donyeck
Vágólapra másolva!
Az ukrán milíciákat és az oroszbarát szeparatista erőket egyaránt háborús bűncselekményekért terheli felelősség, állítja Amnesty International.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint az ukrajnai konfliktusban részes mindegyik oldal teljes közönyt tanúsít a polgári lakosság élete iránt, és durván megsérti a nemzetközi jog előírta kötelezettségeket.

Az AI helyszíni tényfeltáró csoportjai által megszólaltatott ukrán civil menekültek arról számoltak be, hogy a kormányerők számos helyen lakott térségeket vettek heves tüzérségi tűz alá. A szervezet által dokumentált egybehangzó beszámolók arra vallanak, hogy az ukrán erők válogatás nélkül lőtték e lakónegyedeket, és ez háborús bűncselekménnyel érhet fel.

Donyeck belvárosában kiállították az ukrán hadsereg fel nem robbant tölteteit Forrás: MTI/EPA/Szerhij Ilnyickij

Emberrablások, kínzások, gyilkosságok

A tanúvallomások szerint oroszbarát szakadár fegyveresek ugyanakkor emberrablásokat, kínzásokat, gyilkosságokat követtek el. Szlovjanszki lakosok például elmondták az AI képviselőinek, hogy szeparatista fegyveresek elraboltak egy helyi lelkészt két fiával és egyházközösségének két tagjával együtt, és 50 ezer dollár váltságdíjat követeltek elengedésükért.

Mire azonban a helyi közösségnek sikerült összegyűjtenie az összeget, mindegyik túszt meggyilkolták.

Hiteles jelentések

Az AI hiteles jelentéseket kapott arról is, hogy az ukrán reguláris erők mellett tevékenykedő önkéntes zászlóaljak szintén emberrablásokat, tettlegességeket követtek el.

A szervezet felszólítja az ukrán hatóságokat a nemzetközi humanitárius jogszabályok súlyos megsértéséről szóló beszámolók hatékony kivizsgálására, és a háborús bűncselekményekért felelősségre vonható személyek bíróság elé állítására.

A hadsereg parancsnoki beosztású tisztjei és civil egységek vezetői ellen is büntetőeljárást lehet kezdeményezni, ha tudtak, vagy tudniuk kellett volna e bűncselekményekről, de nem tettek semmit megakadályozásukra és a felelősök megbüntetésére – olvasható az emberi jogi szervezet vasárnapi felhívásában.

Donyecket rendszeresen lőtte az ukrán tüzérség Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Moszkva tüzeli a konfliktust

A jelentés szerint az Amnesty International által összegyűjtött bizonyítékokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy Oroszország tüzeli az ukrajnai konfliktust közvetlen beavatkozással és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával.

Az oroszbarát felkelő erők alaposan gyanúsíthatók az emberi jogok durva megsértésével, és Oroszországnak le kell állítania az e csoportokhoz folyamatosan érkező fegyverszállítmányokat – figyelmeztet jelentésében az Amnesty International.