Lakott területeket fenyeget a Kilauea

Hawaii, láva, vulkán, Kilauea
Vágólapra másolva!
Hawaii Nagy Szigetén szükséghelyzetet rendeltek el, miután a láva 1,6 kilométerre megközelített egy lakónegyedet. A helyi vulkánmegfigyelő intézet szerint a láva 5-7 napon belül elérheti a negyedben lévő házakat.
Vágólapra másolva!

A 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból idén június 27-én tört fel a láva, amely naponta mintegy 360 méter tesz meg. A vulkánból korábban, 1990-ben kifolyó kőzetfolyadék házakat törölt el a föld felszínéről. A hatóságok által bevezetett szükséghelyzet korlátozza a közlekedést az egyes utakon, lehetővé téve a környékbeli lakosok kimenekítését – számolt be a BBC.

Június 27-e óta tör föl a láva Forrás: USGS/Tim Orr

Egyelőre nem adtak ki parancsot az evakuálásra, de helyi tisztviselők felkészítették a lakosokat arra, hogy legyenek készek a kimenekítésre. Csütörtökön lakossági fórumot tartottak, amelyen a helybeliek megosztottak voltak annak megítélésében, hogy eltérítsék-e a lávafolyam útját.

A helyi katasztrófavédelem egy munkatársa, Darryl Oliveira azt mondta, hogy nincsenek ilyen tervek, mert a kőzetfolyam eltérítésével esetleg más lakott területek kerülhetnek veszélybe.

A Kilauea 31 éve folyamatosan aktív Forrás: USGS/Tim Orr