Kuba partjainál vesztették el az F-16-osok a kisrepülőt

Socata, tbm700, repülő szerencsétlenség, jamaica
Socata TBM-700 típusú repülőgép
Vágólapra másolva!
Jamaica partjainál zuhant le az a magángép, amelyet korábban amerikai F-16-osok kísértek, mert nem válaszolt a légi irányításnak. A kíséretbe beszállt a kubai légierő is.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai ingatlanfejlesztő és a felesége utazott a kisgépen – mindketten képzett pilóták voltak. A gép és a légi irányítás közötti beszélgetésből kiderül, hogy műszaki okokból kérték, hogy lejjebb ereszkedhessenek. Nem sokkal később megszakadt velük a kapcsolat.

Ekkor az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) két F-16-os típusú vadászgépet küldött, hogy kiderítse, mi történt a fedélzeten; a gépeket később két másik váltotta, amelyik a floridai Homesteadből szállt fel – jelentette a CNN.

Átvették a kubaiak

Az amerikai vadászgépek Kuba partjaitól húsz kilométerre érve nem követték tovább a gépet, amelyet innen egy kubai vadászgép vett át.

Bár az amerikaiak megsértették Kuba légterét, Havanna ezt nem tekinti ellenséges lépésnek, és azt is megengedte, hogy az Egyesült Államok parti őrségének a repülője, és „szükség esetén amerikai katonai gép” is használja a légterét.

Socata TBM-700 típusú repülőgép Forrás: Wikimedia Commons

Keresik az utasokat

A kisgép Jamaica északkeleti részén, 22 kilométerre Port Antonio városától a tengerbe zuhant. A mentőegységek folyamatosan kutatnak a gép utasai után. Pontosan egyébként nem tudni, hányan utaztak a gépen; a parti őrség három embert keres, a gépet vezető ingatlanfejlesztő családja szerint a pár magában utazott.