Snowdent hibáztatja az amerikai hírszerzés

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam terrorcsoport "nyilvánvalóan" felhasználta az Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos információkat arra, hogy kijátssza az amerikai hírszerzést - jelentette ki Chris Inglis, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt igazgató-helyettese a The Washington Times pénteki számában megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

Inglis januárig volt a külföldi jelhírszerzésre szakosodott ügynökség élén. Szavai szerint nehezebbé vált lenyomozni az iraki és a szíriai militánsokat, amióta Moszkvába szökött informatikus által kiszolgáltatott dokumentumokból mindenki számára kiderült, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel figyeli meg az NSA Amerika ellenségeinek online tevékenységét.

A terrorszervezet kijátszotta a megfigyelést

Az IÁ, amelynek tevékenységét jól képzett informatikusok is támogatják, a kiszivárogtatások nyomán drasztikusan megváltoztatta a megfigyelés kijátszására használt módszereit, és a internetes kommunikáció legrejtettebb csatornáira váltott. Az NSA volt igazgatóhelyettese rámutatott: Snowden messze túlment azon, hogy az NSA tevékenységének pusztán azokat a vetületeit tárja fel, amelyek aggályokat vetettek fel a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatban, és információkat adott ki az ügynökség eszközeiről és módszereiről is.

Komoly probléma előtt a biztonsági szervek

Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója egyetértett Inglis álláspontjával. Olsen rámutatott, hogy a terroristák kommunikációs módszereinek megváltoztatása - a biztonságos platformok és a kódolás gyakoribbá vált használata, vagy az elektronikus üzenetváltás elhagyása - komoly probléma elé állította az amerikai biztonsági szerveket. Ezek ugyanis a humán hírszerzés lehetőségeinek "korlátozott" mivolta miatt a terrortámadások elhárításában erősen függenek attól, hogy sikerül-e elfogniuk a terroristák üzenetváltását.