Porosenko elégedett, a NATO reménykedik

Vágólapra másolva!
A foglyokat akár már szombaton szabadon engedhetik a Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői által Minszkben tető alá hozott tűzszüneti egyezség alapján - vélte Petro Porosenko a walesi Newportban adott nyilatkozatában. A NATO reméli, hogy a tűzszünet egy politikai folyamat kezdetét jelenti.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök a NATO-csúcs helyszínén újságíróknak elmondta: a megállapodás tizenkét lépésben határozza meg az ukrán válság rendezését. Ezek közé tartozna, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk - többségében orosz nyelvű - megyékben biztosítanák a hatalom jelentős decentralizációját, ez a térség gazdasági önállóságot kapna, ezen kívül e megyék a jövőben a maguk belátása szerint választhatnák meg, mely nyelvet akarják hivatalosan használni.

Amnesztia

A politikai rendezés része lenne az amnesztia is - tette hozzá. Reményének adott hangot, hogy a megállapodás keretében végrehajtandó fogolycserére akár már szombaton sor kerülhet, így egyaránt szabadon engednék a fogságba esett ukrán katonákat és a szeparatistákat. "Roppant elégedett vagyok" - mondta Porosenko, aki szerint a minszki megállapodás alapja lehet az eddig több mint 2600 halálos áldozatot követelő válság megoldásának.

Közös a felelősség

A fegyvernyugvásról szóló jegyzőkönyv a harcoló felek között közvetítő, Kijev és a szakadárok mellett Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport ülésén született meg, bár az egyezség tágabb kérdéseiről Porosenko már korábban megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"A fegyvernyugvás olyan megegyezésen alapul, amely a Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésem során született" - mondta Porosenko, aki úgy fogalmazott: most már az orosz elnökkel "közösen osztozik a felelősségen" azért, hogy a tűzszünet tartós legyen.

Eddig minden rendben van

A NATO reméli, hogy a Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelők közötti tűzszünet egy "építő jellegű politikai folyamat kezdetét jelenti" - közölte pénteken Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára. David Cameron brit miniszterelnök szerint egyelőre napirenden kell tartani a Moszkva elleni uniós szankciókat. "Egy dolog tűzszünetet hirdetni, a következő döntő fontosságú lépés viszont annak jóhiszemű alkalmazása, a többit pedig majd meglátjuk" - mondta a katonai szervezet vezetője a NATO walesi csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy "eddig minden rendben van".

David Cameron brit kormányfő "jó hírnek" nevezte az egyezséget. Ugyanakkor azt is leszögezte: "körültekintően meg kell vizsgálnunk, hogy tűzszünetről van-e szó, vagy olyan kötelezettségvállalást is tartalmaz-e (a jegyzőkönyv), amely valós előrelépést jelent egy megfelelő béketerv felé".

Élnek a szankciók Oroszország ellen

Az Oroszországra kivetendő európai uniós szankciókról Cameron azt mondta, azokat a fegyverszünet ellenére is életbe kell léptetni, amíg nem születik "rendes béketerv" a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére.
Francois Hollande francia elnök eközben közölte, Párizs október végén fog dönteni arról, hogy leszállítja-e Oroszországnak azt a két Mistral-osztályú hadihajót, amelyet még jóval az ukrán válság előtt rendelt meg Moszkva.

Ahhoz, hogy Párizs eleget tegyen az 1,2 milliárd eurós megrendelésnek, tartós fegyverszünetre és egy előremutató politikai megoldásra van szükség - mondta Hollande. Franciaországot korábban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is bírálta, amiért Párizs az utóbbi hetekig kitartott amellett, hogy el fogja adni a hadihajókat a Nyugat szerint Ukrajna szuverenitását megsértő Oroszországnak. Franciaország két nappal ezelőtt jelentette be, hogy felfüggeszti a kettő közül az első hajó leszállítását.