Nyugati fiatalok harcolnak az Iszlám Államért

Tabka, 2014. augusztus 24.
Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Rakkai Médiaközpontja által közzétett dátum nélküli képen az IÁ harcosai imádkoznak, miután elfoglalták a szíriai Rakka tartományban fekvő Tabka légi támaszpontját. (MTI/AP/A
Tabka, 2014. augusztus 24. Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Rakkai Médiaközpontja által közzétett dátum nélküli képen az IÁ harcosai imádkoznak, miután elfoglalták a szíriai Rakka tartományban fekvő Tabka légi támaszpontját. (MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai Médiaközpontja)
Vágólapra másolva!
Egyre fiatalabbak az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosok, akiket részben éppen a szervezet brutalitása, az erőszak, a gyilkolás vágya vonz. Honnan érkeztek, és mennyit tudnak vajon az iszlámról, amelynek a nevében harcolnak?
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldiekre James Foley amerikai újságíró kivégzése hívta fel először a nemzetközi közvélemény figyelmét, mert a gyilkosságról készült videón egy londoni akcentussal beszélő dzsihádista fenyegette meg a nyugati világot.

A lefejezés valóságos aduvá vált az Iszlám Állam kezében, így végeztek ki több szíriai és iraki, valamint egy libanoni katonát, egy kurd harcost, emberjogi aktivistákat és a két amerikai újságírót.

A módszer hatékonynak bizonyult arra, hogy rettegést keltsen: amikor a csoport gyors ütemben foglalt el újabb és újabb területeket a nyáron Irakban, emberek tízezrei menekültek el előlük.

A módszer nem új

A lefejezést nem először alkalmazzák taktikaként a dzsihádisták: így ölték meg 2002-ben Pakisztánban Daniel Pearl amerikai újságírót, és ez volt a „kedvenc” módszere az Iszlám Állam elődjének, az al-Kaida iraki fiókszervezetének is, Abu Muszab az-Zarkávi irányítása alatt.

Zarkávi 2006-os meggyilkolása és a csoport gyengülése után a kivégzésnek ezt a módját ritkábban vetették be.

James Foley kivégzése hívta fel a közvélemény figyelmét a külföldi harcosokra Forrás: Origo

Vonzó a legerőszakosabbak számára

A lefejezés célja nem csupán a félelemkeltés, hanem a toborzás is, és kimondottan vonzó a radikális muszlimok egy maroknyi csoportja számára, akikre nagy hatással van az erőszak.

A muszlimok döntő többsége azonban visszataszítónak és felháborítónak tartja az ilyesmit.

„Az Iszlám Állam tettei, a lefejezések és a kisebbségek elleni atrocitások teljes mértékben ellentétesek az iszlám üzenetével és a muszlimok meggyőződésével” – állítja Sejk Haldún Arajmit, a libanoni Legfőbb Iszlám Tanács főtitkára.

„Az iszlám könyörületet és szeretet hirdet, párbeszédet a többi vallás híveivel. Az Iszlám Állam borzalmas tettei így nem csupán ellentmondanak az iszlámnak, hanem egyenesen sértik is azt” – mondta az AFP-nek.

Egyetlen bűn sem követel ilyen büntetést

Hittudósok emlékeztetnek arra is, hogy nem létezik olyan bűn, amelynek a büntetése az iszlám előírásai szerint a lefejezés lenne, bár valóban használták kivégzési módként a hitetlenek elleni háborúk során Mohamed próféta idejében és később is.

Az iszlám története során előszeretettel végeztek ki bűnözőket is ilyen módon, és a mai napig ezt teszik Szaúd-Arábiában – ám bírósági tárgyalás ítéletének végrehajtásaként, hangsúlyozta a francia hírügynökségnek Arajmit.

Emberjogi csoportok egyébként élesen bírálják is Rijádot e kivégzési mód és az egész szaúdi igazságszolgáltatás komoly hiányosságai miatt.

Sokak számára vonzó az Iszlám Állam brutalitása Forrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/-------------------

Mit akarnak elérni?

„Egy amerikai túsz – egy megkötözött kezű, térdre kényszerített ember – lefejezése aligha fogja távol tartani az Egyesült Államokat a Közel-Kelettől. Éppen ellenkezőleg, az Iszlám Állam vezetői akkor sem tudták volna jobban garantálni az újabb amerikai légicsapásokat, ha videót küldenek Obama elnöknek, amelyben könyörögnek neki, hogy bombázza szét őket” – írta Dexter Filkins, a New York Times egykori háborús tudósítója a New Yorkerben.

Az ember óhatatlanul arra a következtetésre jut, hogy a dzsihádisták egy része – különösen a külföldről érkezettek – számára a lényeg inkább a gyilkolás, az erőszak, a vérontás. A Washington Post szerint többen közülük egyszerűen bűnözők, akik pszichopata jellemzőket mutatnak, mentálisan betegek.

Mint például az ausztrál Khaled Sharrouf, aki maga is több embert lefejezett, és világszerte hatalmas felháborodást váltott ki, amikor egy szíriai katona levágott fejét tartó fiáról tett fel képet az internetre.

Áramlanak Európából

Eddig soha nem látott mennyiségben és gyorsasággal áramlanak a nyugati – nagyrészt frissen áttért – fiatalok Szíriába és Irakba; becslések szerint csupán Európából kétezren érkezhettek. A francia rendőrség több fiút és lányt is őrizetbe vett, mert a gyanú szerint csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz – akadt köztük, aki alig volt 15 éves.

Csökken az amerikai önkéntesek átlagéletkora is, a legtöbben még tinédzserek vagy a húszas éveik elején járnak.

Az Európából érkezettek közül a legtöbben franciák (Francois Hollande elnök szerint 700-an), britek (legalább 500), németek (sajtóértesülések szerint mintegy 320) és belgák (a New York Times adatai szerint 350).

Az Iszlám Államnak amerikai és brit becslések szerint 11-12 ezer külföldi harcosa van, a túlnyomó többség azonban arab. A legtöbben közülük tunéziaiak (mintegy 3000), szaúd-arábiaiak (2500), illetve marokkóiak (1500) – írta a BBC. Az arab sajtó azonban sokkal magasabbra teszi a külföldi dzsihádisták számát.

A legtöbb harcos az arab országokból érkezik Forrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/Uncredited

Hírességek is vannak közöttük

Frissen áttért a leghíresebb radikális német muszlim is, Gerhard Cuspert egykori rapper, ismertebb nevén „Deso Dog”, aki az Al-Monitor internetes oldal szerint most éppen Szíriában harcol az Iszlám Állam soraiban.

Szakértők szerint ők éppen azért könnyen radikalizálhatók, mert szinte semmit sem tudnak az iszlámról. De nem is annyira a vallás, mint inkább a forradalmi hév hajtja őket. „Egyszerűen harcolni akarnak a rendszer ellen, és a számukra a dzsihádista csoportok ugyanolyan vonzóak, mint a radikális baloldali terrorista mozgalmak voltak az 1970-es években” – vélekedett a Haarecnek nyilatkozva Mathieu Guidere kognitív tudományokkal foglalkozó francia professzor.

Nem beszélnek, cselekszenek

Ráadásul az Iszlám Állam azért is vonzó a számukra, mert ellentétben a régebbi szélsőséges szervezetekkel, nem nemzeti alapon szerveződik, és a célja is nemzetközi: a fél világot magába ölelő iszlám kalifátus létrehozása.

Ennek az alapja már működik is, az elfoglalt területeket szigorú vallási szabályok alapján irányítják, és ez az élet szakértők szerint szintén vonzó a frissen áttért nyugati muszlimok számára.

A nyugatiak többsége frissen áttért, és kevés fogalmuk van az igazi iszlámról Forrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/Uncredited

Az erőszak visszaüt

A mértéktelen erőszak azonban újabb és újabb ellenségeket szül. A lefejezett libanoni katonát több ezer dühös ember kísérte utolsó útjára, a kormány és a hadsereg pedig kétségbeesetten próbálja kiszabadítani az iszlamisták fogságában lévő kéttucatnyi katonát.

A leckét állítólag Oszama bin Laden is megtanulta. Jelentések szerint élete utolsó hónapjaiban tévképzetek és megbánás gyötörte, rettegett attól, hogy túlságosan sok muszlim testvére fordult az al-Kaida ellen a brutalitás miatt. Még azt is komolyan tervezgette, hogy megváltoztatja a szervezet nevét, hogy elhatárolódjon a múlttól.

„Tanuljatok a hibákból, mert így ugyan megnyerünk sok csatát, de a végén elveszítjük a háborút” – írta egy levélben, amelyről a CNN adott hírt.