Levadászták a szomáliai iszlamisták vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Pentagon megerősítette, hogy egy hétfői amerikai légicsapásban életét vesztette az as-Sabab szomáliai terrorszervezet vezére.
Vágólapra másolva!

John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője egy pénteken kiadott közleményben erősítette meg Ahmed Abdi Godane halálát. A dokumentum szerint társalapítójának halálával az as-Sabab súlyos veszteséget szenvedett el.

Godane 2008-ban vette át az as-Sabab irányítását - a szervezetet az Egyesült Államok még abban az évben terrorcsoportnak nyilvánította - és az általa levezényelt átalakítás nyomán a szervezet az al-Kaida hálózatának részeként Szomáliában és Kelet-Afrika más államaiban is öngyilkos merényletek sorozatát hajttatta végre.

Az as-Sabab állt a 2013. szeptember 21-én az nairobi Westgate üzletközpont ellen elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás mögött is. A szervezet vezére kijelentette, hogy a mészárlás bosszú volt azért, hogy Kenya és a Nyugat beavatkozott a szomáliai ügyekbe és egyben rámutatott, hogy azt egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójához közeli időpontban követték el.

Godane haláláról Barack Obama amerikai elnök is említést tett a NATO kétnapos walesi csúcstalálkozója után megtartott sajtóértekezletén, kilátásba helyezve, hogy az Egyesült Államok "elintézi" majd a magát Iszlám Államnak hívó terrorszervezet vezetőit is. Elemzők szerint Godane halála nyomán utódlási harc kezdődhet a terrorszervezetben.