Alig akad francia, aki ne utálná az elnököt

francois hollande nőügyei, francois hollande, francia elnök, julie gayet
Francois Hollande francia elnök az év első sajtóértekezletét tartja a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2014. január 14-én.
Vágólapra másolva!
Alig 13 százalékra süllyedt Francois Hollande népszerűsége, aki már eddig is az utóbbi fél évszázad legnépszerűtlenebb francia elnökének számított a hazájában.
Vágólapra másolva!

A TNS Sofres közvélemény-kutató intézetnek a Le Figaro Magazine-ban pénteken megjelent reprezentatív felmérése augusztus 28. és szeptember 1. között, a kormány kilenc nappal ezelőtti átalakítása után készült, amelyből csütörtök este az újonnan kinevezett külkereskedelmi és turisztikai államtitkár adóügyi problémák miatt lemondásra kényszerült. A 40 éves Thomas Thévenoud hivatalosan "személyes okok" miatt mondott le, a miniszterelnöki hivatal viszont azt közölte, hogy a politikusnak meggyűlt a baja az adóhivatallal, amely az új kormány tagjait ellenőrizte.

Gondban a francia elnök Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Nem maradhatott

"A miniszterelnök úgy ítélte meg, hogy a helyzetre való tekintettel, amelyre kinevezése után derült fény, Thomas Thévenoud nem maradhat a helyén" - közölte a miniszterelnöki hivatal. Két órával lemondása után a volt államtitkár pedig közleményben ismerte el, hogy "elkésett az adóbevallásával", de azt is jelezte, hogy már rendezte a problémát és a törvényben meghatározott büntetést is befizette. A Médiapart tényfeltáró portál szerint az adóhivatal azért indított eljárást a politikus ellen, mert évekig nem nyújtott be adóbevallást.

A volt élettárs könyve sem segített

A kormány ezen botránya napján jelent meg éppen Hollande volt élettársának, Valérie Trierweiler újságírónőnek a könyve az államfővel töltött szenvedélyes és féltékenységgel teli tíz esztendőről, amelyben a volt first lady nem túl hízelgő színben mutatja be az elnököt. A könyv azonnal az eladási listák élére került. A felmérés - amely szerint Hollande tetszési mutatója a nyári hónapokban 5 százalékpontnyit esett vissza - még a leleplező bestseller boltokba kerülését megelőzően készült.

1% bízik benne teljesen

A franciáknak már csak alig egy százaléka "bízik teljes mértékben" abban, hogy az elnök meg tudja oldani azokat a problémákat, amelyekkel Franciaország jelenleg szembesül, s 12 százalék állítja azt, hogy "inkább bízik" ebben. A megkérdezettek 57 százaléka "egyáltalán nem bízik" és 28 százalék "inkább nem", két százalék pedig nem mondott véleményt.

A kormány szociálliberális gazdasági fordulata miatt történt átalakítás láthatóan meggyengítette a Francois Hollande-ba vetett bizalmat, aki most már volt élettársa kötete miatt személyesen is kritika tárgya. Valérie Trierweiler ugyanis olyan, a hatalom birtoklásától cinikussá vált emberként írja le az államfőt, aki valójában megveti a szegényeket.

A miniszterelnök népszerűsége is zuhant

Manuel Valls miniszterelnök népszerűsége is jelentősen zuhant az elmúlt két hónapban: a kormányfő 14 pontot vesztett, és jelenleg 30 százalékon áll a tetszési mutatója. Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul. Az aktív lakosság körében 10 százalékos a munkanélküliség, az állást keresők száma Hollande megválasztása óta közel félmillióval, 3,3 millióra emelkedett. Párizs a 2014-re tervezett gazdasági növekedését a közelmúltban módosította a GDP-arányos 0,5 százalékra az eredetileg tervezett 1 százalékról, miután az első két negyedévben stagnáltak a mutatók.