Kereskedelmi biztos lehet Navracsics Tibor

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert a kereskedelmi biztosi tisztségre jelölnék egy kiszivárgott lista szerint.
Vágólapra másolva!

Magyarország EU-biztosi esélyeiről közöl elemzést a Financial Times EU-ügyekre szakosodott blogrovata (Brussels Blog).

A londoni gazdasági napilap brüsszeli tudósítója, Peter Spiegel a listához fűzött elemzésében azt írta, hogy bármi szóljon is Navracsics Tibor mellett, Orbán Viktor miniszterelnök árnyéka rávetül a magyar jelöltre. A lapnak nyilatkozó illetékesek véleménye szerint a jelöltek közül Navracsics Tibornak a legnagyobb az esélye arra, hogy kemény jóváhagyási eljárásnak teszik ki az Európai Parlamentben.

A cikk felidézi, hogy a magyar kormányfő Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki jelölése ellen voksolt, és emlékezetes vitákba keveredett az előző luxemburgi EU-biztossal, Viviane Redinggel. A Financial Times értékelése szerint „nagyon valószínűtlennek tűnik”, hogy Budapest megkaphatná a nagy becsben tartott kereskedelmi biztosi posztot.

Korábban több poszt is felmerült a magyar sajtóban Navracsics Tiborral kapcsolatban, például a fejlesztési és a vámügyi tárca. A politikus szerdán egyeztetett Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel arról, hogy melyik tárcát kapja. Az Európai Bizottság elnökének szeptember 10-ig kell megneveznie a biztosokat.