Obama újabb katonákat küld Irakba

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök kedden újabb mintegy 350 katonát vezényelt Bagdadba, az Egyesült Államok ottani nagykövetsége védelmének megerősítésére.
Vágólapra másolva!

Az elnök ezzel a külügyminisztérium egy korábbi kérésének tett eleget, a Pentagon jóváhagyásával. A Fehér Ház közleménye szerint miközben több Irakba küldött katona elhagyja Irakot, az iraki fővárosban működő diplomáciai létesítmények erőteljesebb és fenntartható védelmet kapnak. Az erősítésnek a kommüniké értelmében nem lesz harci szerepe. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivőjének bejelentése szerint ezzel mintegy 1000-re emelkedett az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák száma, akik közül 820-at küldtek oda a diplomáciai misszió biztonságának megerősítésére,

Utazik a külügyminiszter is

A Fehér Ház azt is közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szunnita radikális szervezet elleni "erősebb regionális partnerség kiépítése érdekében" a Obama hamarosan a térségbe küldi John Kerry külügyminisztert és Lisa Monaco terrorelhárítási elnöki tanácsadót. A kommüniké rámutatott, hogy az elnök a NATO-csúcson is konzultációkat folytat majd a szövetségesekkel az terrorista erővel szembeni fellépésről és egy átfogó stratégiáról. Az Egyesült Államok fegyveres erőinek Központi Parancsnoksága (CENTCOM) kedd este közölte, hogy egy amerikai légicsapás az IÁ 16 páncélozott járművét semmisítette meg vagy rongálta meg a moszuli gát közelében. A hétfői akcióban vadászgépek és csatarepülőgépek vettek részt.

124 bevetés volt eddig

A CENTCOM szerint augusztus eleje óta immár 124 légicsapást mértek az IÁ célpontjaira.
Bagdad nemzetközi zónájában egyébként kedden iraki katonák hozzátartozói rohamozták meg a parlamentet, és azt követelték, hogy kapjanak hivatalos tájékoztatást a Tikrit közelében az IÁ fegyveresei által elkövetet mészárlás áldozatairól. Az IÁ azt állította, hogy az iraki fegyveres erők 1700 katonáját gyilkolta le akkor.