Izraeli állampolgár is volt a kivégzett újságíró

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam  nevű dzsihadista szervezet által lefejezett Steven Sotloff amerikai újságíró izraeli állampolgár is volt - jelentették be szerdán a jeruzsálemi külügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi: Izrael nyilvánvalóan azért nem hozta ezt korábban nyilvánosságra, hogy ne kerüljön még veszélyesebb helyzetbe a fogoly Sotloff. A 31 éves újságírónak - egy volt rabtársának az elmondása szerint - fogva tartói előtt sikerült titokban tartania, hogy a zsidó vallás követője, és böjt idején betegnek tettette magát, hogy hite ne kelthessen gyanút.

Sotloffot még tavaly augusztusban rabolták el Szíriában. Lefejezéséről kedden tett közzé videót a szélsőséges iszlamista szervezet, hangoztatva, hogy a kivégzés megtorlás az IÁ-ra mért az amerikai légi támadásokért. A felvételt hitelesnek ítélte az Egyesült Államok.

A szíriai és iraki területeket uraló szélsőséges szunnita szervezet két héttel ezelőtt egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről készült felvételt tett közzé. Az IÁ már akkor Sotloff megölésével fenyegetőzött, ha Washington nem szünteti be az IÁ észak-iraki állásai ellen augusztusban indított támadásokat. A legutóbbi felvétel szerint a szervezet következő áldozata egy brit túsz lehet.