Putyin szavait magyarázza a Kreml

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin nyilatkozatának teljesen más értelme volt – mondta Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó. Szerinte csak kiragadtak az orosz elnök kijelentéséből. Putyin állítólag azt mondta: két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja. 
Vágólapra másolva!

„Barroso átlépett egy határt”

Usakov szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pontatlan idézett Putyintól. „Ez nem korrekt, és túllép a diplomácia gyakorlat keretein. Nem méltó egy komoly politikushoz” - idézte Ria Novosztyi hírügynökség Usakovot, aki azonban azt nem mondta el, hogy az orosz elnök pontosan hogyan fogalmazott.

Putyin a szankciók mondhatta ezt

A Spiegel Online német hírportál hétfőn brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz államfő Barrosóval folytatott telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy „két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja”. A német lap szerint Putyin ezzel azt akarta kifejezni, hogy az EU-nak nem kellene őt provokálnia az uniós szankciók kiterjesztésével. A beszélgetést az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, aki az orosz katonák határon átnyúló, Ukrajna délkeleti régióját érintő tevékenységére akart kérni magyarázatot.

Ismét cáfolták a csapatok bevonulását

Jurij Usakov most is cáfolta azokat a kijevi és nyugati bejelentéseket, hogy Oroszország csapatokat vezényelt Ukrajna keleti részébe, ahol súlyos harcok dúlnak az ukrán fegyveres erők és a Moszkva-barát szakadárok között. Usakov felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy Moszkvában ezt már számtalanszor cáfolták.