Több száz ukrán katonát mészároltak le a lázadók

2014.09.01. 10:30

Donyeckben, a luhanszki repülőtérnél és más ukrajnai városokban is harcolnak orosz csapatok, állítja az ukrán védelmi miniszter. Jelentések szerint az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére, a felkelők pedig megtámadták az ukrán hadsereg egyik őrhajóját az Azovi-tengeren.

Petro Porosenko ukrán államfő szerint az elmúlt napok eseményei arról tanúskodnak, hogy Oroszország „közvetlen és nyílt” agressziót indított Ukrajna ellen, ami jelentősen megváltoztatta az erőegyensúlyt a harctéren az ukrán fegyveres erők kárára.

Valerij Heletej védelmi miniszter szerint az ukrán csapatok nemcsak Donyeckben jelentek meg, hanem a luhanszki repülőtérnél és más városokban is. A tárcavezető tanácsadója szerint az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt Ukrajna területére.

Oroszbarát lázadók ukrán foglyokat kísérnekForrás: AFP/Alexandr Osinskiy

Tankok a luhanszki repülőtérnél

Hétfőn is folytatódtak a harcok az ukrán deszantosok és egy orosz harckocsidandár között a luhanszki repülőtérnél. „Oroszországgal harcolunk, és Oroszország dönti el, mi fog történni a Donyecki-medencében. Nem terroristákkal folytatunk tárgyalást, hanem a Kreml képviselőivel” – hangsúlyozta az AFP jelentése szerint az ukrán védelmi miniszter az egyik televíziónak adott interjúban.

Az oroszbarát lázadók jelentős területeket foglaltak vissza az elmúlt napokban Kelet-Ukrajnában, Kijev szerint annak köszönhetően, hogy jelentős mennyiségű fegyvert és erősítést kaptak Oroszországból.

A NATO azzal vádolja Moszkvát, hogy ezer katonát küldött ukrán területre, Oroszország azonban tagadja a vádakat.

Kilőttek egy ukrán őrhajót

Az oroszbarát erők tüzérsége megtámadta az ukrán hadsereg egyik őrhajóját az Azovi-tengeren, a legénység két tagja eltűnt, nyolcat sikerült kimenteni – közölte hétfőn az ukrán határőrség.

Az előző nap történtekről Szerhij Asztahov azt mondta, hogy az őrhajó elsüllyedt. A személyzetnek más őrhajók segítettek. Nyolc tengerészt kimentettek. Heten közülük megsebesültek, illetve égési sérüléseket szenvedtek. Két tengerész eltűnt.

Asztahov hozzátette, hogy elemzik a történteket. Úgy tűnik, hogy az őrhajót egy tüzérségi rendszerrel támadták meg, de nem tudni pontosan, hogy honnan.

Vlagyimir Putyin érthetően nem igazán népszerű Ukrajnában: egy lvivi lőtéren céltáblának használják az arcképétForrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Százakat mészároltak le?

Ukrán önkéntes hadosztályok azt állítják, hogy a lázadók több száz emberüket lemészárolták, és többtucatnyit foglyul ejtettek ahelyett, hogy a megállapodásnak megfelelően szabad elvonulást biztosítottak volna nekik az egyik Donyeck melletti körbezárt városból.

Ilovajszkot több mint tíz napja zárták körbe a lázadók. Az ukrán hadsereg próbálta átvágni a blokádot, és miután ez többszöri próbálkozásra sem sikerült, a kijevi kormány bejelentette, hogy a körbezárt csapatok megadják magukat – számolt be a brit Telegraph.

Cserébe szabad elvonulást kértek a katonák számára, amibe a lázadók bele is egyeztek – ám egy túlélő szerint tüzet nyitottak az elvonulókra. „Fehér zászlóval a kezünkben indultunk el Ilovajszkból, de minden oldalról tüzet nyitottak ránk" – számolt be az egyik katona az AP amerikai hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin Kijevet vádolja

Az orosz elnök azzal vádolja Kijevet, hogy saját lakosságát löveti, és nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a kelet-ukrajnai szakadárokkal. A kelet-szibériai Jakutszkban, a helyi mamutmúzeum megtekintése közben azt mondta a BBC újságírójának, hogy a Kelet-Ukrajnában jelenleg zajló hadművelet célja kiszorítani az ukrán hadsereget a nagyobb városok környékéről, hogy ne tudja lőni a lakónegyedeket.

Az elnök azzal vádolta az ukrán reguláris erőket, hogy szándékosan, „közvetlen irányzással” lövik a lakónegyedeket az általuk bekerített nagyvárosokban. „És ez az, amiről, sajnálatosan, számos országban, egyebek közt Európában nem akarnak tudomást venni” – tette hozzá.