Vonzóbb az Iszlám Állam, mint a brit hadsereg

IS, ISIS, ISIL, fegyveresek
Vágólapra másolva!
Legalább 1500 brit muszlim vett részt az iraki és szíriai harcokban az iszlám szélsőségesek oldalán az elmúlt három évben, állítja egy brit parlamenti képviselő. A hadseregben viszont mindössze hatszáz brit muszlim szolgál.
Vágólapra másolva!

Khalid Mahmood, az egyik birminghami körzet parlamenti képviselője 1500-ra becsüli a dzsihádisták soraiban harcoló brit muszlimok számát. Úgy véli, a szíriai konfliktus kirobbanása óta különösen sokan csatlakoztak a szélsőségesekhez.

A brit védelmi minisztérium adatai szerint a hadseregben viszont mindössze körülbelül hatszáz muszlim szolgál. Ez az állomány 0,4 százalékát teszi ki, miközben a britek 4,3 százaléka muszlim.

A brit muszlimokat vonzza az Iszlám Állam Forrás: ISIS propaganda film

Alábecsülik a számokat

A külügyminisztérium úgy véli, hogy mintegy 400 brit ment harcolni Szíriába, Khalid Mahmood szerint azonban ez képtelenség. Arra figyelmeztetett, hogy a brit kormány nem tudott megbirkózni a szélsőségesek jelentette problémával, nem koncentrált a megelőzésre, a radikálisok semlegesítésére.

Az Iszlám Állam soraiban harcoló britekre James Foley amerikai újságíró meggyilkolása irányította a figyelmet, mert a lefejezéséről készült videón egyértelmű angol akcentussal beszél a maszkos, fekete ruhás dzsihádista.

Kurd vezetők pedig többek között arról számoltak be, hogy találtak már az Iszlám Állam harcosainál a Liverpool stadionjába szóló éves bérletet és londoni edzőtermi belépőt is – számolt be az amerikai Newsweek.