Vonzóbb az Iszlám Állam, mint a brit hadsereg

2014.09.01. 12:35

Legalább 1500 brit muszlim vett részt az iraki és szíriai harcokban az iszlám szélsőségesek oldalán az elmúlt három évben, állítja egy brit parlamenti képviselő. A hadseregben viszont mindössze hatszáz brit muszlim szolgál.

Khalid Mahmood, az egyik birminghami körzet parlamenti képviselője 1500-ra becsüli a dzsihádisták soraiban harcoló brit muszlimok számát. Úgy véli, a szíriai konfliktus kirobbanása óta különösen sokan csatlakoztak a szélsőségesekhez.

A brit védelmi minisztérium adatai szerint a hadseregben viszont mindössze körülbelül hatszáz muszlim szolgál. Ez az állomány 0,4 százalékát teszi ki, miközben a britek 4,3 százaléka muszlim.

A brit muszlimokat vonzza az Iszlám ÁllamForrás: ISIS propaganda film

Alábecsülik a számokat

A külügyminisztérium úgy véli, hogy mintegy 400 brit ment harcolni Szíriába, Khalid Mahmood szerint azonban ez képtelenség. Arra figyelmeztetett, hogy a brit kormány nem tudott megbirkózni a szélsőségesek jelentette problémával, nem koncentrált a megelőzésre, a radikálisok semlegesítésére.

Az Iszlám Állam soraiban harcoló britekre James Foley amerikai újságíró meggyilkolása irányította a figyelmet, mert a lefejezéséről készült videón egyértelmű angol akcentussal beszél a maszkos, fekete ruhás dzsihádista.

Kurd vezetők pedig többek között arról számoltak be, hogy találtak már az Iszlám Állam harcosainál a Liverpool stadionjába szóló éves bérletet és londoni edzőtermi belépőt is – számolt be az amerikai Newsweek.