Németország biztonságát is fenyegetik a dzsihádisták

2014.09.01. 18:20

Németország és Európa biztonságát is veszélyezteti az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet előretörése Irakban, ezért Németországnak fegyverszállításokkal is támogatnia kell a szélsőséges milícia ellen harcoló kurd erőket – hangoztatta a német kancellár hétfőn a Bundestagban.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében kormánya előző napi döntése mellett érvelt, miszerint Németország 70 millió euró értékben támogatja fegyverrel, lőszerrel és egyéb katonai eszközökkel az iraki Kurdisztán autonóm tartomány hadseregét, felfüggesztve azt a biztonságpolitikai elvet, hogy Németország nem szállít fegyvert háborús övezetbe. A kormány nem köteles magyarázatot adni a Németország és más államok közötti fegyverkereskedelmet szabályozó előírások hatálya alá tartozó ügyletre, de az Iszlám Állam előretörése miatt keletkezett rendkívüli helyzetre hivatkozva mégis tájékoztatta a Bundestagot.

Angela MerkelForrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Két választásuk volt

"Két választásunk volt: nem szállítunk fegyvert, és így nem vállalunk kockázatot (azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a fegyverek sorsa hosszabb távon), de elfogadjuk, hogy tovább terjed a terror, vagy pedig támogatjuk mindazokat, akik nagyon szűkös forrásokra támaszkodva, kétségbeesve, de bátran küzdenek az Iszlám Állam terrorja ellen" – mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta: van még lehetőség életeket menteni és megakadályozni újabb tömeggyilkosságokat, és ezt a lehetőséget ki kell használni.

Elképzelhetetlenül szörnyű

Az "elképzelhetetlenül szörnyű" bűncselekményeket elkövető dzsihádista milícia "égbekiáltó szenvedést okoz sok embernek, és a mi biztonsági érdekeinket is veszélyezteti" – tette hozzá a német kancellár. Rámutatott egyebek között arra, hogy Németországból már több mint négyszázan utaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak fegyveres, szélsőséges iszlamista csoportokhoz, és közülük többen már vissza is tértek, felvértezve harci tapasztalatokkal.

Nincs fordulat

A kormányoldal – a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció – képviselői a vitában azt hangoztatták, hogy nem jelent fordulatot a német külpolitikában a kurdok támogatása fegyverszállításokkal.
Az eset nem precedensértékű, a német humanitárius támogatás pedig jóval nagyobb, mint a fegyverszállítások értéke – emelték ki. Hozzátették, hogy csak a fegyverek erejére támaszkodva nem lehet kezelni az iraki helyzetet, hosszabb távon politikai rendezésre van szükség valamennyi vallási és nemzetiségi csoport részvételével. 

Fegyvert küldhetnek

Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta, hogy a Bundestagnak nincs joga részt venni a döntés meghozatalában. A kormánynak csak a német katonák külföldi bevetéséhez kell megszereznie a törvényhozás felhatalmazását, német fegyverek külföldre szállításáról viszont belátása szerint dönthet, holott az ilyen döntések is súlyos következmények lehetőségét hordozzák – mutattak rá, hozzátéve, hogy fegyverkiviteli ügyekben döntési jogot kell biztosítani a Bundestagnak.

Több fegyver, még több erőszak

A német kormány hosszú mérlegelés után döntött az iraki kurd fegyveres erők támogatásáról. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a külképviseleti vezetők minapi értekezletén az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy az Iszlám Állam előretörése nyomán keletkezett válsághelyzetben két alapelv ütközik egymással. Az egyik az élet védelmének kötelessége, a másik pedig a háborús övezetbe irányuló fegyverszállítás tilalma.

"Több fegyver még több erőszakot jelenthet, a kurdok érdekei pedig nem mindig egyeznek a mi érdekeinkkel", de mégiscsak a kurd fegyveresek jelentik a legfontosabb ellenerőt az Iszlám Állammal szemben, és amennyiben őket is lerohanják a dzsihádisták "gyilkos bandái", akkor "nemcsak emberéletek ezrei, hanem az egész régió stabilitása kerül veszélybe" – fejtette ki a német külügyminiszter.

Támogatni kell őket

Ebben a helyzetben nem elég "elismerően megveregetni a kurd harcosok vállát", hanem a nemzetközi partnerekkel együttműködve támogatni kell őket, hogy feltartóztathassák az Iszlám Államot, vállalva azt a kockázatot, hogy a német fegyverek rossz kezekbe kerülnek, vagy a kurdok később arra használják őket, hogy független államot alakítsanak ki. A kormány a német hadsereg – a Bundeswehr – készletéből szeptember végéig egyebek között 30 darab Milan típusú kézi páncélelhárító fegyvert és 500 páncéltörő rakétalövedéket, 8 ezer G3, illetve ugyancsak 8 ezer G36 típusú gépkarabélyt, valamint 5 darab Dingo típusú páncélozott, géppuskával felszerelt járművet szállítanak a kurdoknak a korábban ígért felszerelések – aknakereső berendezések, éjjellátó készülékek, sisakok, repeszvédő mellények – mellett.

Az Iszlám Állam június óta jelentős nagyságú területet vont uralma alá Irak nyugati és északi részén, Szíria területének pedig mintegy harmadát ellenőrzi becslések szerint. Az elfoglalt területen a szervezet az iszlám radikális értelmezésén alapuló "kalifátust" kiáltott ki.