A Scotland Yard cáfolja az újabb terrorfenyegetést

2014.09.01. 16:54

Terrortámadási figyelmeztetés terjedt el futótűzként a londoni közösségi portálokon, a riasztást azonban a Scotland Yard szóvivője hétfőn hamisnak minősítette.

A közösségi portálokon elterjedt híresztelés szerint a londoni rendőrséghez olyan értesülések futottak be, hogy nagyszabású merényletsorozat készül még a hét első felében a londoni metróhálózat ellen.

Ezrek osztották meg

A figyelmeztetés szerint – amelyet ezrek osztottak meg a különböző közösségi és üzenő portálokon – a támadás a londoni bevásárló és színházi negyed, a mindig zsúfolt West End környékén várható, ezért mindenki kerülje a városrészt kiszolgáló metróvonalakat. Ebben a negyedben találhatók London leglátogatottabb turistacélpontjai, köztük a Piccadilly, a Soho és az Oxford Street környéki nagyáruházak.
A felhívás szerint a Scotland Yard hétfő reggeltől szolgálatra rendelte be mindegy egyes rendőrét a fenyegetés miatt.

Őrt állnakForrás: AFP/Carl Court

Egyértelmű átverés

A Scotland Yard szóvivője ugyanakkor hétfői nyilatkozatában "egyértelmű átverésnek" nevezte az ismeretlen eredetű riasztást. Hasonló közleményt adott ki a Twitter-portálon Paul Brogden főfelügyelő, a brit közlekedési rendőrség londoni parancsnoka. Brogden szerint a közösségi portálok "tele vannak mindenféle híresztelésekkel" a londoni metrót fenyegető merényletről, ám ezt semmiféle konkrét értesülés nem támasztja alá.

Pénteken emeltek a készültségi szinten

Az álriasztás elterjedésének előzményeként a brit kormánya  múlt héten pénteken a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. Az intézkedés értelmében az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

Már csak egy szint maradt

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány konkrét értesüléseket kap egy küszöbönálló merénylet terveiről.
Theresa May brit belügyminiszter a készültségi fokozat emeléséhez fűzött nyilatkozatában mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Londonnak jelenleg ilyen konkrét értesülései nincsenek; az intézkedést a szíriai és az iraki fejlemények indokolják, mivel az ott tevékenykedő szélsőséges csoportok terrortámadásokat terveznek a Nyugat ellen.

Az Iszlám Államtól tartanak

David Cameron miniszterelnök nem sokkal későbbi nyilatkozata szerint a készültségi szint emelését az indokolta, hogy az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges milícia brutalitása közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.