Bűntetteket vizsgáló csoportot küld Irakba az ENSZ

2014.09.01. 21:41

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága hétfői rendkívüli ülésén hozott döntést a tizenegy fős misszióról. 

A genfi székhelyű szervezet mind a 47 tagállama egyhangúlag fogadta el a határozatot, amelyet Irak és Franciaország terjesztett elő. Ennek értelmében a csoport hamarosan Irakba utazik, várhatóan Erbílben, a kurd autonóm terület fővárosában alakítja ki központi irodáját.

A missziónak az lesz a feladata, hogy különféle tanúvallomások és tényfeltáró vizsgálatok alapján vizsgálja meg az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett terrorcselekményeket, megkönnyítve ezzel a bűnösök felelősségre vonását. Jövő márciusra kell elkészíteniük jelentésüket. 

Terrorista szörnyeteg

Mohamed Sija asz-Szudani iraki emberi jogi miniszter a genfi ülésen elmondta: egy "terrorista szörnyeteggel" kell szembenézni.Az Iszlám Állam terrorcselekményei nem csupán Irak, hanem az egész térség, sőt az egész világ számára fenyegetést jelentenek - tette hozzá. 

Flavia Pansieri, a világszervezet emberi jogi főbiztosának helyettese kifejtette, hogy az iszlamista terroristák célirányosan és módszeresen üldözik a különféle etnikai és vallási csoportok tagjait. Erőszakos hittérítéseket folytatnak, embereket rabolnak el és taszítanak rabszolgasorba, vallási és etnikai szempontok alapján kínoznak és gyilkolnak meg különféle személyeket.