Obama újra beszélt Putyinnal

Vágólapra másolva!
Nem tetszik neki a növekvő orosz támogatás a ukrán szakadároknak.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök ismételten aggályait fejezte ki orosz partnerének, Vlagyimir Putyin elnöknek az ukrajnai szakadárok számára nyújtott orosz támogatás megnövelése miatt, akárcsak amiatt, hogy - mint Washingtonban vallják - Moszkva megsértette a földi telepítésű rövid és közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról szóló, 1987-ben megkötött szerződést.

A két elnök pénteki telefonbeszélgetéséről közleményben számolt be a Fehér Ház. Obama kijelentette, hogy a válság diplomáciai eszközökkel történő rendezését részesíti előnyben. Ugyancsak pénteken Joe Biden amerikai alelnök 8 millió dollár értékben újabb támogatást ajánlott fel az ukrán határvédelem megerősítésére. Az Egyesült Államok kettes számú vezetője erről telefonon értesítette Petro Porosenko ukrán elnököt.

Hamarabb tartják a választásokat

Petro Porosenko pénteken megígérte, hogy hamarabb megtartják a rendkívüli parlamenti választásokat, mint azt a jogszabályok előírják. Az államfő erről öt ukrán televíziós újságírónak adott interjúban beszélt, amelyet péntek este mindegyik helyi tévécsatorna egy időben sugárzott.

Porosenko konkrét dátumot nem mondott. Úgy fogalmazott, hogy a parlamenti választások előkészítési mechanizmusa már beindult. Közölte, hogy előző nap értekezett a frakciók vezetővel, és egyezségre jutottak a választások rövid időn belüli megrendezésében. Hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez még törvényeket kell módosítani.

Múlt csütörtökön a parlamentben felbomlott a kormánykoalíció az államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezésére, amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. Képviselőik szavai szerint azért cselekedtek így, hogy lehetőséget adjanak az államfőnek parlament feloszlatására és előre hozott parlamenti választások kiírására. A koalíció felbomlását Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a javarészt liberálisokból és jobboldaliakból álló Haza pártszövetség nem támogatta.