Lefilmezték a segítséget kérő bennszülötteket - Videó!

Vágólapra másolva!
Egy teljes elszigeteltségben élő amazonasi bennszülöttcsoport keresi a kapcsolatot a külvilággal. 
Vágólapra másolva!

A Peruban élő törzset nemrég vették ismét filmre a brazil határ közelében. Az asaninka indiánok június végén már kétszer is érintkeztek a külvilággal, és most ismét ők kértek segítséget.

Brazil szakértők szerint a mintegy ötvenfős csoport Peruból, favágók és drogcsempészek elől menekülhetett Brazíliába. Braziliában és Peruban évtizedek óta okoz gondot a fakitermelés és a gáz illetve olajlelőhelyek kiaknázása a természetvédők, a civil szervezetek és természetesen a bennszülöttek számára, de ezúttal nem erről van szó.

Az asaninka indiánok most nem a idegen munkásokra, hanem meglehetősen agresszív drogdílerekre panaszkodtak, akik fejszéket, késeket és lábasokat akartak tőlük. Az izolált népcsoport tagjai elmondták, hogy a nem őslakos emberek már többször is megtámadták őket, és a közvetlen érintkezés miatt többen közülük tüdőbetegségekben, influenzában vagy diftériában haltak meg. A hatóságok ezért egy egészségügyi stábot küldtek közéjük, hogy kezeljék a betegeket. A betolakodók állítólag több idős bennszülöttet is kivégeztek, és előfordult, hogy egyetlen sírba három idős embert temettek egyszerre. Elmesélésük szerint az áldozatok közül olyan is akadt, akit a keselyűk téptek szét. A beszélgetéshez a brazil hatóságok részéről egy panó nyelvjárásokat is értő tolmácsra volt szükség.

A becslések szerint nagyjából hetvenöt teljesen nomád törzs él az Amazonas környékén, ezek létszáma 5-től 100 főig terjedhet. Az egyik perui segélyszervezet képviselője a The Guardian újságírójának beszélt arról, hogy mennyire nehéz távoltartani a bennszülöttektől a civilizációt, pedig ez az egyetlen módja a törzsek megóvásának. „Sokan a szakértőket megkerülve juttatnak el élelmiszercsomagokat vagy ruhákat az őslakosokhoz, de nem számolnak azzal, hogy az ilyen ruhadarabok az indiánokra nézve akár halálos baktériumokat, vírusokat is hordozhatnak” – fejti ki a szakember.