Eltűnt egy izraeli katona

Vágólapra másolva!
Feltehetően fogságba esett.
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonai szóvivő a Twitteren jelentette be, hogy terroristák izraeli katonákat támadtak meg egy alagútban pénteken a Gázai övezetben, és feltehetően elfogtak közülük egyet.

Két óráig tartott a tűzszünet

Mindez másfél órával a meghirdetett három napos tűzszünet kezdete után történt Rafah város közelében. Két másik izraeli katona életét vesztette az alagútban. A 72 órásra tervezett humanitárius, feltétel nélküli tűzszünet az eset után összeomlott a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg minden erővel megpróbálja lezárni az incidenst oly módon, hogy a Hamász ne zsarolhassa Izraelt a későbbiekben az elrabolt életben lévő katona szabadon bocsájtása fejében - közölte Or Heller, a tízes tévécsatorna katonai szakértője.

A hadsereg nyilvánosságra hozta az elhurcolt katona nevét: a 23 éves Hádár Goldin Kfár Szábáról származik és a Giváti elit egységhez tartozik alhadnagyi rangban.

A tájékoztatás szerint a péntek reggeltől meghirdetett 72 órás tűzszünet kezdete után az övezet déli részén, az egyiptomi határ szomszédságában Rafahnál egy alagútból hamászos fegyveresek támadtak egy, az alagutak felszámolásával foglalkozó izraeli egységre, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok előzőleg elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja az alagutak felszámolását.

Már a hadjárat kiterjesztésén gondolkodnak

Egy palesztin fegyveres felrobbantotta magát az izraeli katonák közelében. A kibontakozott közelharc során a palesztinok magukkal vittek egy izraeli katonát egy, a Hamász alagútrendszeréhez vezető lejáraton keresztül.

A tűzszünet összeomlott, Izrael nagy erőkkel kezdte lőni azokat a hamászos egységeket, amelyek információi szerint a katona elrablásáért felelősek. Az egyiptomi határ melletti Rafahnál heves tűzharcok kezdődtek, amelyekben palesztin források szerint a nap első felében több mint negyvenen vesztették életüket. Egyiptom lemondta a közvetítésével tervezett tűzszüneti tárgyalásokat.

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet estére megbeszélést hívott össze Tel-Avivba a gázai hadjárat esetleges kiterjesztéséről.