Elkaszálta az ugandai Alkotmánybíróság a melegellenes törvényt

Vágólapra másolva!
Nem emberi, hanem eljárási jogilag tartották érvénytelennek.
Vágólapra másolva!

Az ugandai alkotmánybíróság megsemmisítette pénteken azt a jogvédők által sokat bírált törvényt, amely alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lett volna a homoszexuális nemi aktus. A kampalai alkotmánybíróság ugyanakkor nem az emberi jogok védelmére hivatkozva, hanem a törvény elfogadásának körülményei miatt mondta ki semmisnek azt. Az ítélet szerint a jogszabály elfogadásakor az ugandai parlament nem volt határozatképes, mivel nem tartózkodott ehhez elegendő számú képviselő az ülésteremben. A pénteki ítélet ellen még lehet fellebbezni.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök februárban írta alá a kérdéses szabályozást. A jogszabály szerint a "visszaeső" homoszexuálisok akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, a homoszexualitásra felbujtók, az aktust valamiképpen elősegítők pedig hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók Ugandában.

Afrikában egyébként 37 országban tiltja törvény a homoszexualitást, de ezek közül az ugandai volt az egyik legszigorúbb. Hírügynökségi jelentések szerint az ugandai lakosság többsége támogatta a jogszabályt, a helyi bulvárlapok pedig annak elfogadása után gyakorlatilag hajtóvadászatot indítottak a melegek ellen.

Több európai ország és a Világbank a jogszabályra hivatkozva elhalasztotta az Ugandának szánt pénzügyi segítséget, eddig összesen 118 millió dollárnyi (27,6 milliárd forint) támogatást tartottak vissza. A Fehér Ház üdvözölte a döntést, "a jó irányba tett fontos lépésnek" nevezve azt. Museveni egyébként a jövő héten az Egyesült Államokba utazik egy csúcstalálkozóra.