Vége a tűzszünetnek, támadnak az ukrán erők

Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök bejelentette, hogy elindulnak felszabadítani az országot.
Vágólapra másolva!

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn késő este bejelentette, hogy véget ért a tíz nappal ezelőtt egyoldalúan meghirdetett tűzszünet az ország keleti részében, és az ukrán erők támadásba lendülnek, hogy felszabadítsák az országot.

Kijevben kiadott közleményében az államfő úgy fogalmazott, a béketerv megvalósításának esélye az oroszbarát lázadók "bűnözői tevékenysége miatt" szertefoszlott. "A helyzet elemzését követően a fegyveres erők főparancsnokaként úgy döntöttem, nem hosszabbítom meg az egyoldalú tűzszünetet" – közölte Porosenko.

Délután Petro Porosenko még Vlagyimir Putyinnal egyeztetett, és megállapodtak abban, hogy közösen fognak munkálkodni a kijevi hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás és egy hatékony határellenőrzés kialakítása érdekében. Az orosz elnök sajtószolgálata akkor azt közölte, hogy a felek hangsúlyozták, hogy meg kell hosszabbítani a tűzszünetet Délkelet-Ukrajnában.

Az interneten késő este megjelent sajtóértesülések szerint frakción kívüli képviselőkkel találkozva Porosenko kijelentette, hogy mivel a Donyeck-medencében lázadó fegyveresek nem értettek egyet az ukrán hatóságok béketervével, a terrorellenes kampány áttér a B tervre. Az elnök megjegyezte, hogy a tűzszünet és a tárgyalások nem hoztak érdemi eredményt, ezért a hatóságok lényegében hadiállapotot vezetnek be Donyeck és Luhanszk megyékben.