Tízezrek gyászolták a lemészárolt izraeli tizenéveseket

Vágólapra másolva!
Jeruzsálemben pedig kétszázan tüntettek az arabok ellen.
Vágólapra másolva!

Gyászolók tízezrei gyűltek össze kedden a közép-izraeli Modin városában, hogy megemlékezzenek arról a három tizenévesről, akiket a vádak szerint a radikális palesztin Hamász szervezet fegyveresei raboltak el és mészároltak le két héttel ezelőtt.

A vallásos iskolába járó tizenéves diákok földi maradványait hétfőn találta meg az izraeli hadsereg Hebron mellett. A gyilkossággal egy 29 és egy 33 éves palesztin férfit gyanúsítanak, akik a feltételezések szerint azért ölték meg a fiatalokat, majd ásták el holttestüket, hogy később a visszaadás fejében fogolycsere-tárgyalásokat kezdjenek az izraeli börtönök palesztin rabjaiért.

A bűncselekmény óriási felháborodást váltott ki Izraelben. A fehér és kék izraeli zászlókba burkolt holttesteket egymás mellé temették. A gyászolók hosszú buszkonvojokkal érkeztek a helyszínre. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Simon Peresz leköszönő izraeli elnök is felszólalt a szertartáson. A rendőrség arról számolt be, hogy eközben nagyjából kétszáz fő részvételével arabellenes demonstrációt tartottak Jeruzsálemben. A tiltakozók megpróbálták eltorlaszolni a fővárosba vezető egyik utat, a rendfenntartó erők azonban feloszlatták a tüntetést. Huszonnyolc embert őrizetbe vettek.

"Vadásztak az arabokra, felszálltak a villamosra, megállították az autókat az úton, és azt üvöltötték, hogy: +halál az arabokra!+" - közölte egy szemtanú az AFP francia hírügynökséggel. Netanjahu hétfő este kijelentette, hogy a Hamász drágán meg fog fizetni a három fiú haláláért.