Vége lehet Sarkozy karrierjének

Nicolas Sarkozy volt francia elnök őrizetbe vétele, illusztráció,
French President Nicolas Sarkozy is seen prior to the G20 summit in Cannes, France, 03 November 2011. On 03 and 04 November 2011, the heads of state of the leading world economies (G20) meet for this year's summit. Photo: PEER GRIMM
Vágólapra másolva!
Kedden reggel őrizetbe vették a korábbi francia elnököt. Nicolas Sarkozyt befolyással való visszaéléssel vádolják. Nem ez az első eset, hogy Sarkozynek meggyűlik a baja a törvénnyel, és a mostani vizsgálat komolyan befolyásolhatja a 2017-es elnökválasztással kapcsolatos terveit.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy önként jelentkezett kedden reggel a Párizs melletti Nanterre-ben, miután előző nap őrizetbe vették az ügyvédjét, Thierry Herzogot és két bírót is az üggyel kapcsolatban.

A politikust a francia rendőrség korrupcióellenes és adóügyekkel foglalkozó irodájában hallgatják ki. A korrupcióellenes törvények alapján 24 órán keresztül tarthatják őrizetben, de ez az időtartam újabb 24 órával meghosszabbítható.

Az 59 éves politikus őrizetbe vétele egy hosszú és egyre szélesedő vizsgálat eddigi utolsó lépése, emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

A Le Monde még márciusban írta meg, hogy a nyomozók egy olyan informátori hálózatot fedeztek fel, amely az igazságszolgáltatási szerveken és a rendőrségen belül működött azért, hogy Nicolas Sarkozyt és a hozzá közel állókat értesítse az őket fenyegető eljárásokról.

A BBC példaként említette az egyik hétfőn őrizetbe vett bírót, Gilbert Azibert-t, akinek a gyanú szerint Sarkozy magas pozíciót ajánlott információért cserébe.

A nyomozás részeként a hatóságok megfigyelték Nicolas Sarkozy és több rokona telefonbeszélgetéseit is 2013 szeptembere óta.

Az ügy romba döntheti Sarkozy politikai terveit. 2007–2012 között töltötte be az államfői posztot, ám két éve alulmaradt a szocialista jelölt mögött: Francois Hollande a szavazatok 51,67 százalékának megszerzésével legyőzte. Sarkozy ezért a 2017-es választáson tervezett visszavágni.

Volt más is

Ráadásul nem is ez az első eset, amikor Sarkozynek meggyűlt a baja a törvénnyel. Tavaly márciusban már indult ellene hivatalos vizsgálat, emlékeztetett a Sky News: azzal vádolták, hogy súlyos köteg pénzt fogadott el Liliane Bettencourt-tól a 2007-es elnökválasztási kampány illegális finanszírozására. Európa egyik leggazdagabb asszonyánál, a L’Oréal kozmetikai cég egyik legnagyobb részvényesénél, az 1922-ben született hírességnél azonban 2006-ben demenciát diagnosztizáltak, 2011-ben pedig a család hivatalosan is gyámság alá helyezte.

Sarkozyt azzal vádolták, hogy visszaélt az idős asszony megrendült egészségi és pszichés állapotával. Bár az előzetes meghallgatáson hosszú órákig faggatták a bordeaux-i bíróságon, a vádat később bizonyíték hiányában ejtették.

Sarkozy ügyei

1. Tapie-ügy

Csalás és hűtlen kezelés vádjával indított eljárást az ügyészség Bernard Tapie marseille-i üzletember és több más személy ellen az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli szövevényes ügyben. A francia állam 2008-ben összesen 403 millió euró kártérítést fizetett Tapie-nak. A gyanú szerint Christine Lagarde akkor francia gazdasági és pénzügyminiszter – ma a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – vezetője Nicolas Sarkozy nyomására fordult a választott bírósághoz annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le a 15 éve tartó pereskedést, és Tapie gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez. A feltételezések szerint Nicolas Sarkozy ezzel hálálta meg, hogy a korábban a baloldalhoz közel álló Tapie őt támogatta a 2007-es elnökválasztási kampányban – olvasható a Le Monde összeállításában.

2. Karacsi-ügy

A gyanú szerint Édouard Balladur kormányfő és védelmi minisztere, Francois Léotard megcsapolta a miniszterelnökség különleges pénzalapját elnökválasztási törekvései érdekében. A pénzmozgáshoz francia fregattok szaúd-arábiai és pakisztáni szállítása szolgáltatta az alapot. Nicolas Sarkozy volt a Balladur-kormány (1993–95) pénzügyminisztere, valamint a kormányfő kampányszóvivője.

3. Líbiai részvétel Sarkozy kampányának finanszírozásában

A vádak szerint Sarkozy több millió eurót kapott illegálisan Moammer Kadhafitól – erről a líbiai vezető beszélt egy 2011 márciusában készült rádióinterjúban. Ennek az ügynek köze van a mostani őrizetbe vételhez is, hiszen a nyomozók elsősorban arra kíváncsiak, hogy a volt elnök ténylegesen megpróbált-e törvénytelen módon tudomást szerezni arról, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonját az illegális kampányfinanszírozással kapcsolatban.

Nincs immunitás

Nicolas Sarkozy a 2012-es elnökválasztási bukás után elvesztette az államfőt megillető immunitást, és azóta szinte folyamatosan merülnek fel vádak vele szemben az Élysée-palotában töltött éveit illetően.

Folyt ellene vizsgálat nepotizmus gyanújával, vádolták azzal, hogy államfőként törvénytelenül arra utasította a rendőrséget, hogy nyomozzon kellemetlenkedő újságírók ellen. Felmerült az is, hogy még 1995-ben pénzügyminiszterként kenőpénzt kapott egy Pakisztánnal kötött francia fegyverüzlet után, és azt a pénzt törvénytelenül pártfinanszírozásra fordították.

Sarkozy azonban minden esetben tagadta a vádakat.

A mostani az első eset, hogy egykori államfőt vettek őrizetbe Franciaországban, bár nyomozás más ellen is folyt. Jacques Chiracot például felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2011-ben, mert Párizs polgármestereként sikkaszott.