NZZ: Orbán elszigetelte magát

Vágólapra másolva!
Azzal, hogy Orbán Viktor nem támogatta Jean-Claude Juncker EU-bizottsági elnöki jelölését, külpolitikailag elszigetelte magát - véli a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap. A szerző szerint Orbán Viktor a jelölés elutasításával az unió hatáskörének bővítése és az uniós szerződések módosítása ellen tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az utolsó pillanatig támogatta David Cameron brit miniszterelnököt a Juncker kinevezése elleni küzdelemben. A magyar miniszterelnök ugyanazokkal az érvekkel operált, mint Cameron - állapítja meg a cikkíró. A Juncker kormánya által delegált Viviane Reding EU-biztos, aki - a szerző szavai szerint - élesen bírálta a jogállamiság tekintetében vitatott magyarországi reformokat, kedvelt ellenségképe lett a magyar kormánynak.

A cikk szerint az ügy külpolitikai következményei az igazán fontosak: Cameron pártjával ellentétben a Fidesz az Európai Néppárt tagja, amely Junckert jelölte. Megjegyzi, hogy a Fidesz a májusi európai parlamenti választásokon 51 százalékot ért el, ami a legjobb eredmény Európában, Orbán érvei a jelölés előtt és után mégsem találtak meghallgatásra.

A szerző felidézi azt az informális találkozót, amelyet Angela Merkel német kancellár hívott össze három hete, a Junckerrel szemben szkeptikus kormányfőket próbálva meggyőzni. A találkozón az angol, a holland és a svéd miniszterelnök vett részt, Orbán Viktor azonban nem kapott meghívást.