Vágólapra másolva!
Cameron gratuált az Európai Bizottság élére jelölt luxemburgi politikusnak. Juncker cserébe megígérte, hogy megpróbál megoldást találni a britek politikai aggodalmaira. A németek is nyitottak a kompromisszumra.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker is kész megoldásokat keresni a brit kormány által az Európai Unióval kapcsolatban felvetett problémákra - közölte vasárnap este a Downing Street, miután David Cameron kormányfő telefonon beszélt az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt luxemburgi politikussal.

Németország hasonló készségére tett utalást Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Financial Timesnak nyilatkozva.

A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint Junckert Cameron hívta fel vasárnap, gratulált sikeres kampányához, és ahhoz, hogy elnyerte a jelöltséget az EU-bizottság elnöki tisztségére. Cameron kifejezte jókívánságait is Juncker európai parlamentbeli meghallgatásához.

A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnökjelöltje áttekintette, hogy miként tudnának együttműködni az Európai Unió versenyképesebbé és rugalmasabbá tételében.

Jean-Claude Juncker a londoni kormányfői hivatal szerint a telefonbeszélgetés során kijelentette: teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy megoldásokat keressenek az Egyesült Királyság által felvetett "politikai aggodalmakra". Cameron üdvözölte, hogy Juncker kész a Nagy-Britannia számára megfelelő egyezség kimunkálására.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány - és számos nyilatkozatában személyesen David Cameron miniszterelnök is - már a májusi európai parlamenti választások után egyértelművé tette, hogy nem támogatja az EP-választáson győztes Európai Néppárt csúcsjelöltjének tekintett - Londonban viszont az EU megreformálására alkalmatlannak és túlzottan föderalistának tartott - Juncker megválasztását az Európai Bizottság élére. Brit sajtóértesülések szerint Cameron nemrég kabinettagjainak körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Juncker elnöki jelölését.

A brit kormányfő a múlt hét végén tartott brüsszeli csúcson Orbán Viktorral együtt Juncker jelölése ellen voksolt.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy Berlin szintén kész figyelembe venni az EU-val kapcsolatos brit aggályokat.

Schäuble a Financial Timesnak adott - a londoni gazdasági napilap online kiadásában vasárnap este részleteiben ismertetett - interjúban kijelentette: Nagy-Britannia alapvető és nélkülözhetetlen alkotóeleme az európai egységnek, a Nagy-Britannia nélküli Európai Unió "abszolút elfogadhatatlan és elképzelhetetlen lenne". Emiatt mindent meg kell tenni azért, hogy a brit érdekeket és Nagy-Britannia álláspontjait megfelelő módon képviseljék az európai politikában.

Schäuble szerint Angela Merkel német kancellár is folyamatosan erre törekszik.

A német pénzügyminiszter szerint "Európa Nagy-Britannia nélkül nem Európa (...) Nagy-Britannia egyike a legfontosabb EU-tagállamoknak, az egyik legnagyobb EU-gazdaság, és messze az egyik legfontosabb pénzügyi központ az egész világon". Hozzátette: az EU-nak és minden intézményének, tagállamának oda kell figyelnie London mondanivalójára.

Schäuble szerint Németország sok mindenben azonos állásponton van Nagy-Britanniával, például a gazdasági reformok és az uniós alapok hatékony felhasználása ügyében, és abban is, hogy az EU-nak a következő parlamenti ciklusban végre kell hajtania a sürgetően szükséges szerkezeti reformokat a növekedés élénkítése végett. Arról a londoni kifogásról, hogy az eddigi hagyományokkal ellentétben Junckert nem konszenzussal jelölték, a német pénzügyminiszter kijelentette: "nem katasztrófa, hogy most az egyszer minősített többséggel született döntés".