Keresztény templomokra csapott le a Boko Haram Nigériában

Vágólapra másolva!
Szemtanúk szerint legalább három templomot porig égettek, volt, ahol a házukból kilépő embereket lőtték le. A biztonságiak elmenekültek a terroristák elől. 
Vágólapra másolva!

Keresztény templomokra támadtak vasárnap a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei az északkelet-nigériai Chibok közelében, ahonnan áprilisban több mint kétszáz diáklányt hurcoltak el magukkal. Szemtanúk szerint a rajtaütések "több tucatnyi" halálos áldozatot követeltek.

"Az eddigi értesüléseim szerint hívek tucatjai - férfiak, nők és gyerekek - vesztették életüket" - mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek az egyik megtámadott faluban élő Timothy James. A halottak pontos száma egyelőre ismeretlen, helyi források szerint azonban eddig tíz holttestet találtak a helyszínen.

A térség lakosai arról számoltak be, hogy a fegyveresek több, Chibokhoz közeli települést is elfoglaltak és az ezek területén található templomokra támadtak robbanószerkezetekkel és tűzfegyverekkel.
Az egyik túlélő elmondta, hogy nagyjából húsz fegyveres férfi érkezett Toyota kisteherautókkal és motorkerékpárokkal Kautikiribe. "Először azt hittem, hogy katonák, de amikor kijöttem a házból, tüzet nyitottak az emberekre és felgyújtották a házainkat" - mondta a férfi, akinek két rokona is életét vesztette.
Enoch Mark, Chibok egyik városi tisztségviselője megerősítette a rajtaütésről szóló híreket és elmondta, hogy jelen pillanatban is zajlanak a harcok. "Nekem azt mondták, hogy a támadók legalább három templomot porig égettek" - jelentette ki.

Mark szerint a biztonsági erők egyes tagjai nem reagáltak a lakosság segélykiáltásaira, egyszerűen elmenekültek és elrejtőztek a bozótban. A nigériai hadsereget eddig nem sikerült elérni.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram véres hadjáratot folytat azóta, hogy a rendőrség 2009-ben végzett a terrorszervezet alapítójával és akkori vezetőjével, Mohamed Juszuffal. A vallási mozgalomból néhány év alatt jól felfegyverzett lázadócsoporttá vált szervezet ma már a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti Afrika első számú kőolajtermelő országában.