Beszólt a Juncker mellé álló kormányfőknek két brit miniszter

Vágólapra másolva!
Gyávák - ezt mondta egy brit miniszter azokra a kormányfőkre, akik magánbeszélgetésben Juncker jelölése ellen voltak, de végül mégis mellette szavaztak. Egy másik brit miniszter is nagyon csalódott.
Vágólapra másolva!

Két brit miniszter is bírálta szombaton azokat az európai uniós kormányfőket, akik az előző nap tartott EU-csúcstalálkozón megszavazták Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöki jelölését, miközben korábban, magánbeszélgetéseken fenntartásokat jeleztek a volt luxemburgi kormányfővel szemben.

A brüsszeli szavazáson - a kiszivárgott hírek szerint - 26 tagország vezetője a Londonban "túlzottan föderalistának" tartott Junckert támogatta, míg ellene csak David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavazott. Korábbi nyilatkozatokból úgy tűnt, hogy a Juncker jelölését ellenző tagállamok köre szélesebb.

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter szombaton a Sky televíziónak nyilatkozva egyenesen gyávának nevezte azokat a kormányfőket, akik "nem voltak készek arra, hogy kiálljanak, és nyilvánosan ugyanazt mondják, mint magánbeszélgetéseken".

Úgy véli, így jóval nehezebb lesz "meggyőzni a brit népet", hogy az unió valóban hatékony reformokba kezd, ahogyan azt Londonban szeretnék.

Philip Hammond védelmi miniszter szintén bírálta azokat, akik korábban fenntartásaiknak adtak hangot azzal az irányvonallal szemben, amelyben az unió halad, de a brüsszeli csúcstalálkozón már másképp foglaltak állást.

"Nagyon csalódott vagyok - mondta ő is a Skynak -, hogy mindazok, akik azt jelezték, hogy osztják aggodalmainkat azzal az útvonallal kapcsolatban, amelyen Európa halad, nem tartottak ki, amikor kellett."