Putyin nem küldhet majd katonákat külföldre - De mégis

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin nem veszíti el a jogát arra, hogy külföldön bevesse az orosz hadsereget akkor sem, ha a parlament felsőháza visszavonja a márciusban adott felhatalmazást - hívták fel a figyelmet orosz lapok.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Tanács Dmitrij Medvegyev államfői tevékenysége idején, 2009 decemberében hozott egy döntést arról, hogy az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, rendkívüli esetben bevetheti külföldön az orosz csapatokat - Vlagyimir Putyint is megilleti ez a jog.

A védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó illetékese a Vedomosztyinak azt mondta, hogy ezzel a jogával akkor élhet az államfő, amikor nincs mód a parlament hozzájárulását megszerezni. Például Oroszországot ért nukleáris rakétatámadás esetén. Az illetékes szerint az elnök parlamenti felhatalmazása abban az esetben is érvényesíthető lesz, ha a kelet-ukrajnai fegyveres összecsapások áttevődnek Oroszország területére is, vagy "békés állampolgárok életét fenyegetik az orosz-ukrán határ mindkét oldalán".

Viktor Murahovszkij tartalékos ezredes az orosz lapnak nyilatkozva kifejtette: politikai döntésnek tartja Vlagyimir Putyin javaslatát az orosz hadsereg ukrajnai bevetésére március elsején kapott felsőházi felhatalmazás visszavonására. A lépés célja, hogy ösztönözze az ukrán válság politikai rendezését, de a szakértő szerint az orosz csapatokat ettől még aligha fogják visszahívni az ukrán határtól.