Nem értek véget a hitehagyással vádolt szudáni nő megpróbáltatásai

Vágólapra másolva!
A rendőrség ismét őrizetbe vette a korábban halálra ítélt, majd felmentett nőt. Attól tartanak, hogy el akarja hagyni az országot.
Vágólapra másolva!

Ellentmondásos hírek jelentek meg a hitehagyás miatt halálra ítélt, majd felmentett szudáni nőről, akit kedden ismét őrizetbe vettek. Előbb arról szóltak a hírek, hogy elengedték, később azonban kiderült, hogy fogva tartja a rendőrség, mert a szudáni hatóságok szerint hamis dokumentumokkal akarta elhagyni az országot.

Az afrikai ország külügyminisztériuma bekérette az Egyesült Államok és Dél-Szudán nagykövetét, miután a 27 éves Mariam Yahya Ibrahim a dél-szudáni diplomáciai képviselet által kiállított papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni - közölte a szudáni biztonsági szolgálat szerdán.

A nő egy nappal felmentése után, kedden kísérelte meg elhagyni az országot amerikai férjével és két gyerekével, az útlevél-ellenőrzés során azonban őrizetbe vették, mert a dél-szudáni nagykövetség által kiállított és amerikai vízummal ellátott sürgősségi dokumentummal utazott. A szudáni hatóságok szerint ez bűncselekmény és a hamisítás akár ötévi börtönbüntetést vonhat maga után.

Ibrahim ügyvédje a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a nő várhatóan egy napig rendőrségi őrizetben marad.

A washingtoni külügyminisztérium ugyanakkor másképp számolt be a kedden történtekről, és közölte: a szudáni kormány úgy tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy Ibrahim több órán át őrizetben volt, de nem tartóztatták le. "A külügyminisztérium úgy értesült, hogy a családot órákra feltartóztatták a repülőtéren, és utazásukkal, dokumentumaikkal kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Nem tartóztatták le őket" - mondta Marie Harf szóvivő. "Az (amerikai) kormányt biztosították afelől, hogy biztonságban vannak" - tette hozzá.

A nő férje, Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő vallási szemszögből vegyes házasságba született: apja muszlim, de anyja - aki felnevelte - keresztény. Szudánban a törvény szerint halállal is büntethető a hitehagyás, ám a nő elítélése éles nemzetközi felzúdulást váltott ki. Amellett, hogy halálra ítélték, száz korbácsütést is kiszabtak rá büntetésül. Ezt azért kapta, mert kereszténnyel kötött házasságot, ami Szudánban szintén tilos, bár csak a nőknek.

A nő 2011-ben ment férjhez Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia.