Testvére kétes ügyei miatt mondatnák le az államfőt

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel a bukaresti parlament Traian Basescu román államelnököt a testvérét érintő korrupciós ügy miatt.
Vágólapra másolva!

Traian Basescu "többet nem méltó arra, hogy biztosítsa az elnöki tisztség tekintélyét, függetlenségét és legitimitását", ezért felszólítja, hogy "azonnal mondjon le Románia államelnöki funkciójából" - áll a törvényhozás által elfogadott politikai nyilatkozatban. A dokumentumot 344-en szavazták meg, tizenhét tartózkodás mellett. Ellenszavazat nem volt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) saját törvényhozói lelkiismeretére bízta álláspontjuk kialakítását, mert Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint egyelőre nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek Basescu bűnösségére vagy felelősségére utalnának.

Mircea Basescut, a román államelnök öccsét pénteken helyezték előzetes letartóztatásba, miután a korrupcióellenes ügyészek befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Állításuk szerint az államfő öccse egy, a román titkosszolgálatok látókörében lévő bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el 250 ezer euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon testvérénél az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadon engedéséért vagy enyhébb börtönbüntetés kieszközléséért. Anghelt májusban ítélték el csaknem kilenc év szabadságvesztésre.

Basescu elhatárolódott testvérétől és az ügytől, már a hét elején leszögezte, hogy ártatlan, és kijelentette: a politikai nyilatkozat elfogadása következtében nem fog lemondani.