Kétszáz letartóztatás a géppisztolyos repülőtámadás miatt

Vágólapra másolva!
Közel kétszáz gyanúsítottat vett őrizetbe razziái során a pakisztáni rendőrség szerdán, egy nappal azután, hogy rálőttek egy leszálló utasszállító repülőgépre az északnyugat-pakisztáni Pesavarban.
Vágólapra másolva!

A Pakistan International Airlines (PIA) pakisztáni állami légitársaság Airbus A310 típusú gépe több mint 170 utassal a fedélzetén Rijádból érkezett, és röviddel éjfél előtt támadtak rá. A gép 60 és 100 méter közötti magasságban tartózkodott, amikor a fegyveresek rohamkarabélyokkal rálőttek és eltaláltak három embert. Egy női utas a kórházba szállítás közben meghalt. Két légi utaskísérő is megsebesült, egyikük állapota súlyos – közölte a helyi katonai kórház.

A támadás miatt fokozódtak a pakisztáni légi közlekedés biztonságával kapcsolatos aggodalmak. Két héttel korábban 38-an haltak meg – közöttük tíz támadó -, amikor tálibok megrohamozták a karacsi repülőteret.

A szerdai támadást szintén a táliboknak tulajdonítják. A szélsőséges iszlamista fegyveresek nemrég véres megtorlásokkal fenyegettek, miután a hadsereg támadást indított ellenük az észak-vazirisztáni törzsi területeken. Az Emirates Airlines egyesült arab emírségekbeli légitársaság szerdán biztonsági okokból felfüggesztette valamennyi pesavari járatának közlekedését, az Air Arabia és az Etihad pedig Iszlamábádba irányította a pesavari járatokat.