Ukrán lázadók lelőttek egy katonai helikoptert

Vágólapra másolva!
A gépen kilencen voltak, feltehetően mind meghaltak
Vágólapra másolva!

Kelet-ukrajnai szakadár lázadók lelőtték kedden Szlovjanszk közelében a hadsereg egyik teherszállító helikopterét. A gépen tartózkodó kilenc személy feltehetőleg életét vesztette – közölte a kijevi kormány szóvivője.

Egy katonai elemző szerint a Mi-8-ast vállról indítható rakétával lőtték le. Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy titokban egyebek között ilyen és más nehézfegyverekkel látja el a lázadókat. Moszkva tagadja, hogy fegyvert szállítana nekik.

A helikoptert nem sokkal az után lőtték le, hogy a lázadók bejelentették: elfogadják a Petro Porosenko ukrán elnök által korábban bejelentett, június 27-ig érvényes tűzszünetet.

Az AFP hírügynökség egyik tudósítója beszámolt arról, hogy kora este hallotta, amint a hadsereg és a lázadók tüzérségi fegyverekkel tűzpárbajt vívnak. A lövedékek Szlovjanszk egy olyan részén csapódtak be, amelyet már korábban rommá lőttek.

Szlovjanszk április óta a lázadók kezén van. Május 30-án is lelőtték az ukrán hadsereg egyik helikopterét, 14 katona – köztük egy tábornok – halálát okozva.