Családi gyilkosság rázta meg a monacói milliárdos elitet

Helene Pastor lövöldözés monacói örökösnő
(FILES) -- A file picture taken on May 6, 2014 shows a police officer investigating a car at the site where a shooting killed Helene Pastor, sister of late Monegasque businessman Michel Pastor, and her driver earlier in the evening, outside The Archet hospital in Nice, southeastern France. French police investigating the murder of wealthy businesswoman Helene Pastor Monaco have arrested twenty people, including her daughter and son-in-law, a source close to the investigation said on June 23, 2014. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Feltehetően anyagi okokra visszavezethető családi viszály miatt ölték meg Monaco egyik leggazdagabb családjának rangidős tagját. A Héléne Pastor meggyilkolása ügyében indult nyomozás a hét elejére hozott eredményt. Letartóztattak 23 embert, köztük az áldozat lányát és vejét. Utóbbi, egy Nicolas Sarkozy francia elnök által is kitüntetett lengyel üzletember lehet a fő felbujtó.
Vágólapra másolva!

A francia rendőrség gyanúja szerint Wojciech Janowski lengyel üzletember, Lengyelország tiszteletbeli monacói konzulja bérelte fel azt a két férfit, akik meggyilkolták Héléne Pastort, egy dúsgazdag monacói ingatlandinasztia egyik tagját. A példátlan támadás felbolygatta a nagyhercegség életét, mindenki a gyilkosság okait találgatta. A támadás miatt II. Albert monacói herceg is sajnálatát fejezte ki.

A Monacói nagyhercegség egyik leggazdagabb családjának 77 éves tagját május 6-án támadta meg egy fegyveres Nizzában. A nő éppen infarktus után lábadozó fiát, a Venturi sportkocsigyártó cég tulajdonosát látogatta meg a nizzai L’Archet kórházban. Amikor sofőrjével kihajtottak a parkolóból, az egyik támadó egy lefűrészelt csövű vadászpuskával előbb belőtte a kocsi utas oldali első ablakát, lelőtte a nőt, majd a sofőrt is. Héléne Pastor és a 64 éves sofőrje, Mohamed Darwish kórházba került, ahol a férfi május 10-én belehalt sérüléseibe. Az arci, nyaki és hasi sérüléseket szenvedett Héléne Pastor állapota egy darabig javulni látszott, de május 21-én ő is elhunyt.

Héléne Pastor autója a támadás után Forrás: AFP/Valery Hache

Az ügyben indított nyomozás e hét elején hozott eredményt. Hétfőn késő délután 23 embert vettek őrizetbe a francia hatóságok Nizzában, Marseille-ben, és Rennes-ben. Köztük voltak az feltételezett elkövetők – két Comore-szigetekről származó férfi –, és segítőik, akik telefonnal fegyverrel látták el őket. Őrizetbe vették az áldozat lányát Sylviát, valamint annak férjét, azaz az áldozat lengyel vejét, Wojciech Janowskit is.

Janowski 2007-től viseli Lengyelország tiszteletbeli konzuli címét Monacóban, de elsősorban üzletember. Jelenleg egy nanotechnológiai cég, a Firmus SAM elnöke, illetve ő vezeti a monacói lengyel vállalkozók kamaráját. 1949-ben született Varsóban, de Cambridge-ben diplomázott az 1970-es évek elején. Több hotelt is igazgatott, illetve a Grand Metropolitan, valamint az SBM kaszinóvállalatokat is vezette. 2010-ben jótékonysági tevékenységéért megkapta a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjét Nicolas Sarkozy elnöktől.

A rendőrök gyanús pénzmozgást észleltek a diplomáciai mentességet nem élvező Janowski és a gyilkosság két feltételezett elkövetője között. A Nice Matin dél-francia lap keddi beszámolója szerint több százezer euróról lehet szó, amiből 10 ezer eurót találtak egyikük hálószobájában. A feltételezett elkövetőket, akik vonattal és taxival utaztak a gyilkosság helyszínére, DNS-minták és térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították. A rendőrök szerint rengeteg nyomot hagytak maguk után, így nem volt nehéz azonosítani őket. A felvételek egyikén az is látható, ahogy két férfi együtt menekül a gyilkosság helyszínéről. A rendőrök azt még nem tudják pontosan, hogy melyikük lőtt, ahogy azt sem, hogy Héléne Pastor és lengyel veje között mi vezetett oda, hogy utóbbi a gyanú szerint bérgyilkosokat küldött rá.

A francia sajtó anyagi okokra gyanakszik. A Nice Matin szerint a nő havi félmillió eurós apanázst folyósított gyerekeinek, de állítólag ezt be akarta szüntetni, ami feszültséghez vezetett a családban. A rendőrök ezzel kapcsolatban azt közölték, nem tudnak arról, hogy Héléne Pastor befagyasztotta volna a családi támogatást.

Forrás: AFP/Valery Hache

Héléne Pastor olasz származású nagyapjától, az 1880-ban monacóba a legenda szerint a hátán egy zsák cementet cipelve bevándorolt kőművestől, Jean-Baptiste Pastortól örökölte vagyonát. A nagyapa által alapított családi építőipari és ingatlanvállalkozás csillaga Monaco gazdasági felívelésével párhuzamosan emelkedett, ahogy a kis álmos hercegséget egyre inkább felkapták a világ leghíresebb és leggazdagabb emberei.

Az igazi áttörés 1966-ban jött el, amikor az egész világon nagy figyelmet kapott Rainier monacói herceg és Grace Kelly hollywoodi színésznő mesekönyv lapjaira kívánkozó románca és házassága. Héléne Pastor apja, Guido is ekkor kapott engedélyt a hercegtől, hogy felhőkarcolókat építsen a monacói tengerpartra. A család ezzel a hercegség leggazdagabb dinasztiájává lett, a francia RTL értesülései szerint a monacói ingatlanpiac harmada az övék, több milliárd eurósra becsült vagyonuk pedig meghaladja a monacói hercegi család, a Grimaldiak vagyonát is.

A francia adó szerint a Pastor-dinasztiáról sokan pletykálták, hogy kivételezik velük a hercegi család és kartellezés gyanúja is felmerült. A család ingatlancége igyekezett részt kapni Monaco tenger felé történő kibővítését célzó legújabb projektben. Ennek keretében a következő egy-másfél éven belül, 50 ezer hektárral növelnék meg a hercegség területét a tenger feltöltésével. Egyes találgatások szerint a hatalmas üzleti lehetőséggel járó tervekhez is köze lehet valamilyen módon a gyilkosságnak.