Szabadon engedték a kereszténysége miatt halálra ítélt nőt

Vágólapra másolva!
Májusban ítélték kötél általi halálra, a külügy is felszólalt az érdekében.
Vágólapra másolva!

A szudáni feljebbviteli bíróság felmentette azt a nőt, akit hitehagyás miatt még májusban kötél általi halálra ítéltek, mert egy keresztény férfihoz ment feleségül – írja a BBC. Meriam Jahíja Ibrahimot már szabadon is engedték.

A nő a tárgyalásán mindvégig hangoztatta, hogy sosem változtatta meg a vallását, egyszerűen arról van szó, hogy anyja ortodox keresztényként nevelte, mivel muszlim vallású apja nem élt a családdal. A szudáni iszlám jog szerint a nő apja miatt muszlimnak számít, így pedig büntetendő, hogy keresztény férfihoz ment férjhez.

A szudáni bíróság májusi ítélete nagy nemzetközi felháborodást keltett, Franciaország, Nagy-Britannia és az Amnesty International is kérte a szudáni bíróságot, hogy engedjék szabadon Meriam Jahíja Ibrahimot.

A magyar Külügyminisztérium is tiltakozott, a tárca még májusban demarsot (szóbeli figyelmeztetést) adott át Szudán bécsi nagykövetségének, és elszólította Szudánt, hogy vonja vissza a Meriam Jahíja Ibrahimra kiszabott halálos ítéletet, és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállaltakkal összhangban tartsa tiszteletben a vallásszabadságot érintő alapvető emberi jogokat.