Obama megfenyegette Putyint

Vágólapra másolva!
Békét teremt Ukrajnában, vagy fizetni fog.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök sürgette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy támogassa a békét Ukrajnában, és hogy tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben "további költségekkel" kell majd szembenéznie – közölte hétfőn a Fehér Ház.

"Az elnök beszélt Putyin elnökkel, és még egyszer sürgette, hogy a békét támogassa ahelyett, hogy lehetővé teszi a fegyverek és hadianyagok átjutását a határon, és hogy továbbra is támogatja azokat a militánsokat és szakadárokat, akik tovább destabilizálják a helyzetet Ukrajnában" – hangoztatta Josh Earnest, az amerikai elnök hivatalának szóvivője. "Oroszországnak további költségekkel kell szembenéznie, ha nem látunk konkrét lépéseket a helyzet csillapítása érdekében" – tette hozzá Earnest.

Putyin hivatala az Fehér Ház közleményénél diplomatikusabb stílusban beszélt a két vezető tárgyalásáról. A délkelet-ukrajnai helyzet normalizálásához elsődleges fontosságú a harci cselekmények tényleges beszüntetése és a közvetlen béketárgyalások megkezdése a szemben álló felek között – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin a Kreml szerint.

Putyin és Barack Obama részletesen megvitatta a súlyos ukrajnai belpolitikai válság különböző aspektusait, a helyzet rendezésének – ezen belül Petro Porosenko ukrán elnök béketerve megvalósításának – kilátásait. Egyetértettek a humanitárius kérdések haladéktalan rendezésének fontosságában is, beleértve a sürgős segítségnyújtást a békés lakosság számára.

Donyeckben tűzszünetet hirdettek

Eközben a két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye vezetői hétfőn június 27-ig tartó tűzszünetet hirdettek ki. Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" miniszterelnöke közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök pénteken meghirdetett egyoldalú béketervére és tűzszünetére válaszul az oroszbarát erők is fegyvernyugvást hirdetnek péntekig. Porosenko egyhetes tűzszünetet hirdetett ki, amelyet azonban a szakadár fegyveresek eddig nem tartottak tiszteletben.

A bejelentés az úgynevezett összekötő csoport donyecki ülése után történt, amelyen a szakadár vezetők mellett részt vett Porosenko megbízottjaként Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet és Heidi Tagliavini, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője is.

"Reméljük, hogy a tűzszünet alatt megindulhatnak a tárgyalások a békés rendezésről" – mondta Borodaj az Interfax jelentése szerint. Egyes értesülések szerint a kulisszák mögött Viktor Medvedcsuk ukrán oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa közvetített. Medvedcsuk a közelmúltban felkerült az Egyesült Államok által szankciókkal sújtott személyek listájára. Putyin nemrég lehetséges közvetítőként említette őt a kelet-ukrajnai konfliktusban.