Értéktelennek nevezte az USA barátságát a lengyel külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A lengyel külügyminiszter egyik lehallgatott beszélgetését is közzéteszi a Wprost lengyel hetilap. Ebben a diplomata értéktelennek sőt, károsnak nevezi az USA-val fennálló jó kapcsolatot. A lap korábban közzétett felvételei miatt már így is inog a varsói kormány.
Vágólapra másolva!

A Wprost lengyel hetilap közölte: megszerezte egy beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok "mit sem érnek", sőt "még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek".

A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski akkori pénzügyminiszternek, hogy a lengyelek naivan azt hiszik, az Egyesült Államok növeli biztonságukat. Vulgáris nyelvet használva minősítette ennek értelmetlenségét és megjegyezte, hogy a lengyel-amerikai szövetség elidegeníti az oroszokat és a németeket.

A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski volt pénzügyminiszternek, a lengyelek naivan azt hiszik, hogy az Egyesült Államok növeli biztonságukat.

A varsói külügyminisztérium addig nem kíván megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik. A Wprost hétfőn szándékozik közreadni a hangfájlokat.

Michal Lisiecki, a hetilap kiadója vasárnap a Twitter-oldalán elárulta, hogy a szóban forgó tavalyi találkozót a külügyminisztérium közelében egy étteremben tartották. A vendéglátóhelyet Varsóban dolgozó diplomaták is előszeretettel keresik fel munkaebédek-vacsorák céljából, aminek a jelenleg zajló lehallgatási botrány szempontjából lehet jelentősége.

Korábban már Marek Belka jegybankelnök és Bartolomiej Sienkiewicz belügyminiszter törvénytelenül lehallgatott beszélgetése és a Wprost szerkesztőségében végrehajtott éjszakai razzia is szorult helyzetbe hozta Donald Tusk miniszterelnök kormányát. Erről bővebben itt olvashat.

A fejleményeket követően az előre hozott választások sem zárhatók ki. A nemzeti-konzervatív ellenzék vezére, Jaroslaw Kaczynski hétfőn a különböző ellenzéki pártokkal tárgyal egy bizalmatlansági indítványról a Tusk-kormánnyal szemben.