Putyin: Tárgyalások nélkül nem életképes a tűzszünet

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja Petro Porosenko ukrán elnök béketervét és az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, de arra figyelmeztet, hogy a szembenálló felek közötti tárgyalások nélkül életképtelen és irreális marad minden elképzelés.
Vágólapra másolva!

Putyin elnök felszólította az ukrán helyzettel kapcsolatos feszültségben egymással szembenálló feleket, hogy hagyjanak fel minden harci cselekménnyel és kezdjenek tárgyalásokat, erről adott ki közleményt a Kreml sajtószolgálata.

Ebben az áll, hogy az orosz elnök megítélése szerint a Petro Porosenko ukrán államfő által pénteken meghirdetett, 14 pontos béketerv "nem lesz életképes és reális, ha nem követik a tárgyalásos folyamat megkezdését célzó konkrét lépések".

Putyin megengedhetetlennek nevezte, hogy az egyoldalú tűzszünet kihirdetése után folytatódott a harc Ukrajnában, aminek eredményeként "Oroszország területén csapódnak be és robbannak fel lövedékek, ami nemcsak anyagi károkat okoz, hanem veszélybe sodorja honfitársaink életét és egészségét". Hozzátette, hogy az ukrán elnök béketervének nem lehet ultimátum jellege. A harci cselekmények megállításával megnyíló lehetőséget arra kell használni, hogy a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek megkezdjék a konstruktív párbeszédet és politikai kompromisszumokra jussanak - hangoztatta.

Az ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptet életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék fegyvereiket. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében, az oroszbarát erők fellegvárában tett első munkalátogatását arra is felhasználta Porosenko, hogy meghirdesse a kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervét.

A Kreml első reagálásában, még pénteken úgy fogalmazott, hogy a tűzszüneti felhívás nem a békére és tárgyalásokra szólít fel, hanem leginkább a kelet-ukrajnai felkelőknek címzett ultimátum, amely fegyverletételre szólít fel. A kelet-ukrajnai oroszbarát erők nem fogadták el sem a tűzszünetet, sem a béketervet. Egyik vezetőjük pénteken kijelentette: elutasítanak mindenfajta leszerelést, amíg a kormánycsapatok nem vonulnak vissza.