Náci bűnök gyanújával vettek őrizetbe egy idős amerikait

Johann Breyer náci bűnökkel gyanúsított amerikai, Auschwitz
OSWIECIM - POLAND: High voltage fences which surrounded the Auschwitz Concentration Camp in Oswiecim, Poland. The camp was liberated by the Soviet army on January 27, 1945, January 2005 will be the 60th anniversary of the liberation of the extermination and concentration camps, when survivors and victims who suffered as a result of the Holocaust will commemorated across the world. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy 89 éves amerikai férfit az USA-ban. Németország azzal gyanúsítja, hogy Auschwitzban volt őr, és a kiadatását kéri. Az 1952 óta az USA-ban élő Johann Breyer tagad.
Vágólapra másolva!

Több mint hatvan éven át háborítatlanul élt az USA-ban Johann Breyer gépész, de most háborús bűnök gyanúja miatt őrizetbe vették. A 89 éves férfit azt követően idézték be az amerikai Philadelphia egyik bíróságára, hogy Németország a kiadatását kérte.

Ott azzal gyanúsítják, hogy a Waffen SS tagjaként és az auschwitzi, illetve a buchenwaldi haláltábor őreként része volt 216 ezer német, magyar és cseh zsidó elgázosításában. Amerikai lapok szerint összesen 158 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítják.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Scott Barbour

Az amerikai anyától Csehszlovákiában született férfi elismeri, hogy 17 évesen az SS tagja volt, de azt tagadja, hogy önként állt be, és hogy őrként dolgozott volna Auschwitzban. Azt mondja, csak egy tüzérségi egység tagja volt, és Auschwitzhoz annyi köze volt, hogy egysége – amelyből hamar dezertált – a tábor közelében állomásozott.

Breyer 1952-ben vándorolt ki az USA-ba, ahol megházasodott, gyerekei és unokái is születtek. Kedden vették őrizetbe. Ügyvédje szerint Breyer rossz egészségügyi állapotban van, demenciában (időskori elbutulás) szenved, több szívinfarktusa is volt, és megviselte az előzetes letartóztatás is. Kiadatásáról augusztusban döntenek majd.