Megint törököket raboltak az iraki lázadók

Vágólapra másolva!
Hatvan embert raboltak el az Iraki és Levantei Iszlám Állam harcosai Irakban. Volt köztük több külföldi, például 15 török. Velük együtt már majdnem 100 török túszuk van. A törökök idegesek, egy bíróság kedden be is tiltotta a török sajtónak, hogy tudósítson a túszok sorsáról.
Vágólapra másolva!

Elraboltak hatvan építőmunkást - köztük sok külföldit - az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet harcosai az iraki Szalaheddin tartományban - jelentette szerdára virradóra a török média. A híradások szerint az elrabolt munkások közül 15 török állampolgár, illetve pakisztániak, nepáliak, bangladesiek és türkmének is vannak köztük. Az emberrablók állítólag csak a szunnitákat engedték el. A túszok kórházat építettek Dor járásban.

A múlt héten az ugyancsak iraki Moszulban 80 török állampolgárt raboltak el. A törökök annyira aggódnak az elraboltak biztonsága miatt, hogy egy ankarai büntetőtörvényszék kedden megtiltotta, hogy a török elektronikus vagy írott sajtó tudósítson a 80 ember sorsáról. A határozat megsértése esetén a török médiahatóság pénzbírságot szabhat ki, sőt akár a kihágást elkövető médium adását is betilthatja.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök már vasárnap arra kérte a sajtót, hogy "anélkül kövessék figyelemmel az eseményeket, hogy megzavarnák a (tárgyalási) folyamatot, mivel a provokációk inkább negatív, mint pozitív reakciót váltanak ki".

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport múlt szerdán elfoglalta Törökország moszuli konzulátusát, és túszul ejtett 49 török állampolgárt, köztük a török konzult, valamint a diplomáciai képviseleten szolgálatot teljesítő különleges erők tagjait. Egy nappal korábban 31 török állampolgárt - üzemanyagot szállító teherautósofőröket - ejtettek foglyul ugyancsak Moszulban.

A konzervatív török kormány tárgyalásokat kezdett az emberrablókkal a foglyok kiszabadítására.

"A lehető legtöbbet megtesszük (kiszabadításukért)" - mondta kedden Abdullah Gül török elnök. Erdogan a hatóságok "óriási erőfeszítéseit" említette az ügyben, ugyanakkor elítélte a bagdadi kormányt, amiért képtelen volt biztosítani a török diplomáciai képviselet biztonságát Moszulban. "A diplomáciai missziókért a fogadó ország vállal felelősséget. Az iraki központi kormány elmulasztotta kötelességét" - mondta Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői előtt tartott beszédében.

Kedd délután Ahmet Davutoglu török külügyminiszter Twitter-üzenetben bejelentette, hogy a növekvő biztonsági kockázatokra való tekintettel kiürítették a dél-iraki Bászra városában található török konzulátust. A külképviselet mind a tizennyolc dolgozója Kuvaiton keresztül tér vissza Törökországba. Ankara nem tervezi a bagdadi nagykövetség kiürítését.