Felrobbant az Urengoj-Ungvár gázvezeték

ukrajna gázvezeték
This handout picture taken and released by the Ukrainian Emergency Service on June 17, 2014 shows a police car parked beside a field near a fire on the gas pipeline the village of Iskivtsi in the Lokhvytsia region. A blast hit a major Ukrainian pipeline on June 16 used to transport Russian natural gas to European clients, Ukrainian police officials said. The Urengoi-Pomary-Uzhgorod Pipeline, also known as the Trans-Siberian Pipeline, was damaged in the northeastern Lokhvytsia region, the local police department said, adding that no one appeared to be injured in the incident. AFP PHOTO / URKAINIAN EMERGENCY PRESS-SERVICE SERVICE = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / URKAINIAN EMERGENCY PRESS-SERVICE SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
Vágólapra másolva!
Felrobbant a szibériai gázt Európa felé szálító egyik gázvezeték Ukrajnában. A hatóságok vizsgálják, terrorcselekmény történt-e. A magyarországi gázellátás rendben van.
Vágólapra másolva!

Felrobbant az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték Ukrajnában. A detonáció a vezeték Poltava régióbeli szakaszán történt, Lokvicija körzetben – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Az ukrán belügyminisztérium szerint a robbanás helyi idő szerint fél három körül történt, körülbelül egy kilométerre a legközelebbi lakott területtől. A lángok 200 méterre is felcsaptak a szemtanúk szerint. A tüzet tűzoltók próbálják eloltani.

A majdnem másfél méter átmérőjű vezeték a szibériai Urengojból szállít gázt Európa felé, az ungvári elosztóközpontból Szlovákia, Románia és Magyarország felé is van leágazása. A lángoló vezetékről egy felvételt is feltöltöttek a Youtube-ra:

Azt nem tudni, hogy a robbanást mi okozta, de nem kizárt, hogy szándékos merénylet. A gázvezetéket májusban már megpróbálták felrobbantani, akkor Ivano-Frankivszk régióban.

Az ukrán különleges helyzetek minisztériuma által közreadott kép Forrás: AFP

A magyarországi gázellátásban nincs fennakadás, a szerződés szerint érkezik a gáz, a nyomásérték és a mennyiség is rendben van - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI megkeresésére. A Gazprom orosz, majd a Naftohaz ukrán gázipari vállalat is azt közölte, hogy a robbanás nem befolyásolta az orosz földgáz exportját Nyugatra.